Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja: produkcja mrożonych warzyw

2010-11-10 00:00
W 2009 roku wolumen produkcji warzyw mrożonych we Francji wyniosła 456,2 tys. ton w porównaniu z 504,5 tys. ton w roku 2008. Największe ilości w produkcji mrożonek warzywnych stanowiła w minionym roku zielona fasolka – 106,5 tys. ton. Kolejne miejsca zajęły mrożony zielony groszek – prawie 76 tys. ton oraz mrożona marchew – ponad 64 tys. ton.

Ponadto w 2009 roku wyprodukowano 41,8 tys. ton mrożonego szpinaku w liściach i 13,1 tys. ton w postaci puree, ponad 22 tys. ton mrożonej kukurydzy słodkiej, a produkcja mrożonych warzyw kapustnych jak kalafiory i brokuły wyniosła ponad 41 tys. ton. Produkcja pozostałych mrożonek warzywnych, w tym między innymi różnych odmian warzyw strączkowych, to około 90 tys. ton w 2009 roku.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Foodnews

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem