Francuzi jedzą więcej owoców i warzyw
W 2007 r. roku wzrosło spożycie owoców i warzyw we Francji. W sumie w całym minionym roku Francuzi skonsumowali 2,0 mln ton owoców - to jest o około 4 proc. więcej niż rok wcześniej.
Francuzi najchętniej kupowali takie owoce jak: cytrusy, owoce egzotyczne, truskawki, kiwi oraz gruszki, śliwki i winogrona.
W przypadku spożycia świeżych warzyw - uległo ono 2,6 proc. wzrostowi do wolumenu 1,89 mln ton. Największy wzrost spożycia zanotowano dla cebuli, bakłażanów, cukinii oraz słodkiej papryki.
Francuzi najwięcej świeżych owoców i warzyw kupowali w sieciach supermarketów, które w 2007 roku odnotowały 10 proc. wzrost sprzedaży owoców i 8 proc. wzrost sprzedaży warzyw.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA (gs)