Mniejszy import świeżych warzyw
2008-07-09 00:00
W kwietniu br. obniżył się import warzyw świeżych do Polski w stosunku do 2007 roku. Zakup świeżych warzyw na poziomie 37 tys. ton i o wartości 24,3 mln euro był o 16 proc. niższy co do ilości i o 28 proc. niższy co do wartości.
Na zmniejszenie importu warzyw świeżych wpłynął niższy o 44 proc. zakup cebuli, o 32 proc. papryki, o 30 proc. ogórków, o 26 proc. czosnku i o 20 proc. pomidorów.
Za to o 12 proc. więcej zaimportowano przetworów warzywnych (11,8 tys. ton), których ilość przekroczyła o 21 proc. (10,4 mln euro) wartość ubiegłoroczną.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych CAAC (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem