Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polska królową koncentratów?

W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy.

- Polska góruje w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkuruje jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. - Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.

Produkujemy takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, oraz niszowe smaki jak czerwona porzeczka czy czarny bez. Ich produkcja utrzymuje się na stabilnym poziomie 30 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton.

Słowa kluczowe: owoce, koncentrat, produckja, eksport, polska
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE