Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja mrożonek i soków I poł. 2020 r.

Analizujemy dane GUS dla pierwszej połowy roku 2020 i produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych. W tym okresie widać (w porównaniu z danymi z poprzedniego roku) spadek w sektorze produkcji soków, mrożonych warzyw oraz szczególnie mrożonych owoców w relacji do tego samego okresu roku 2019. Tylko w kategorii marynat warzywnych GUS odnotował wzrost produkcji rok do roku.

W pierwszej połowie 2020 roku wyprodukowano 176 tys. ton warzyw mrożonych i było to 99,3 procent produkcji z tego samego okresu roku 2019, stąd wniosek o spadku dynamiki tej produkcji. Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w pierwszej połowie 2020 roku 116 tys. ton, co stanowiło zaledwie 72,2 procent poziomu produkcji w tej kategorii w pierwszym półroczu roku 2019.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w pierwszej połowie 2020 roku wyprodukowano ich 3 566 tys. hektolitrów i było to tylko 78,0 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w pierwszym półroczu 2020 roku wyprodukowano 1 574 tony i było to 122,6 procent poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2019.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE