Produkcja owoców we Włoszech
2010-10-05 00:00
W 2009 r. produkcja owoców we Włoszech wyniosła 11,785 mln ton, z czego 3,709 mln ton stanowiły owoce cytrusowe, 2,313 mln ton jabłka, 1,692 mln ton brzoskwinie i nektarynki oraz 1,333 mln ton winogrona. Powierzchnia upraw wszystkich owoców wyniosła 698, 4 tys. ha, w tym najwięcej owoców cytrusowych (171 tys. ha).
Szczegółowe dane nt. produkcji owoców we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.
Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw owoców we Włoszech w 2009 r.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Szczegółowe dane nt. produkcji owoców we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.
Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw owoców we Włoszech w 2009 r.
Produkt | Powierzchnia upraw (tys. ha) |
Produkcja (tys. ton) |
Owoce cytrusowe, w tym: | 171,0 | 3709,6 |
pomarańcze | 103,0 | 2359,4 |
klementynki | 29,0 | 723,9 |
cytryny | 30,0 | 486,2 |
mandarynki | 9,0 | 140,0 |
Pozostałe owoce, w tym: | 527,4 | 8076,3 |
jabłka | 58,5 | 2313,6 |
brzoskwinie i nektarynki |
93,0 | 1692,6 |
winogrona | 70,3 | 1333,3 |
gruszki | 40,3 | 847,5 |
melony | 25,9 | 620,8 |
owoce kiwi | 23,7 | 436,7 |
morele | 18,1 | 216,5 |
śliwki | 14,1 | 195,5 |
czereśnie | 29,7 | 116,2 |
migdały | 79,6 | 106,7 |
orzechy | 70,1 | 105,0 |
truskawki | 4,1 | 91,9 |
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem