Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja owoców we Włoszech

2010-10-05 00:00
W 2009 r. produkcja owoców we Włoszech wyniosła 11,785 mln ton, z czego 3,709 mln ton stanowiły owoce cytrusowe, 2,313 mln ton jabłka, 1,692 mln ton brzoskwinie i nektarynki oraz 1,333 mln ton winogrona. Powierzchnia upraw wszystkich owoców wyniosła 698, 4 tys. ha, w tym najwięcej owoców cytrusowych (171 tys. ha).
Szczegółowe dane nt. produkcji owoców we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.

Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw owoców we Włoszech w 2009 r.

Produkt Powierzchnia
upraw (tys. ha)
Produkcja
(tys. ton)
Owoce cytrusowe, w tym: 171,0 3709,6
pomarańcze 103,0 2359,4
klementynki 29,0 723,9
cytryny 30,0 486,2
mandarynki 9,0 140,0
Pozostałe owoce,  w tym: 527,4 8076,3
jabłka 58,5 2313,6
brzoskwinie
i nektarynki
93,0 1692,6
winogrona 70,3 1333,3
gruszki 40,3 847,5
melony 25,9 620,8
owoce kiwi 23,7 436,7
morele 18,1 216,5
śliwki 14,1 195,5
czereśnie 29,7 116,2
migdały 79,6 106,7
orzechy 70,1 105,0
truskawki 4,1 91,9

 
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem