Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Produkcja warzyw we Włoszech

2010-10-06 00:00
W 2009 r. produkcja warzyw we Włoszech wyniosła ponad 14 mln ton. Najwięcej zebrano pomidorów przemysłowych – ponad 5,9 mln ton.  Znaczącą pozycję w ogólnej produkcji warzyw stanowią również ziemniaki (1,76 mln ton), pomidory (957 tys. ton) czy marchew (640 tys. ton). Produkcja kopru włoskiego, cukinii, karczochów, sałat i kalafiorów oscyluje pomiędzy 450 a 530 tys. ton. Powierzchnia upraw warzyw w 2009 r. wyniosła 466,9 tys. ha.

Szczegółowe dane nt. produkcji warzyw we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.

Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw warzyw we Włoszech w 2009 r.
 
Produkt Powierzchnia
upraw (tys. ha)
Produkcja
(tys. ton)
Pomidory przemysłowe 96,8 5919,9
Ziemniaki 71,0 1761,0
Pomidory 26,8 957,5
Marchew 13,2 640,0
Koper włoski 20,4 530,9
Cukinie 16,4 509,0
Karczochy 50,7 486,6
Sałaty 21,6 453,5
Kalafiory 18,5 444,6
Brokuły 12,7 384,4
Bakłażany 17,0 332,8
Cebula 11,7 323,6
Papryka 10,6 316,5
Kapusta 15,5 254,4
Cykoria w tym radicchio 10,5 237,9
Endywia 20,1 192,2
Fasola 9,2 155,3
Groszek 9,0 52,7
Bób 8,6 51,1
Szparagi 6,6 44,5

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem