Produkcja warzyw we Włoszech
2010-10-06 00:00
W 2009 r. produkcja warzyw we Włoszech wyniosła ponad 14 mln ton. Najwięcej zebrano pomidorów przemysłowych – ponad 5,9 mln ton. Znaczącą pozycję w ogólnej produkcji warzyw stanowią również ziemniaki (1,76 mln ton), pomidory (957 tys. ton) czy marchew (640 tys. ton). Produkcja kopru włoskiego, cukinii, karczochów, sałat i kalafiorów oscyluje pomiędzy 450 a 530 tys. ton. Powierzchnia upraw warzyw w 2009 r. wyniosła 466,9 tys. ha.
Szczegółowe dane nt. produkcji warzyw we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.
Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw warzyw we Włoszech w 2009 r.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Szczegółowe dane nt. produkcji warzyw we Włoszech w 2009 r. przedstawia poniższa tabela.
Tabela: Produkcja i powierzchnia upraw warzyw we Włoszech w 2009 r.
Produkt | Powierzchnia upraw (tys. ha) |
Produkcja (tys. ton) |
Pomidory przemysłowe | 96,8 | 5919,9 |
Ziemniaki | 71,0 | 1761,0 |
Pomidory | 26,8 | 957,5 |
Marchew | 13,2 | 640,0 |
Koper włoski | 20,4 | 530,9 |
Cukinie | 16,4 | 509,0 |
Karczochy | 50,7 | 486,6 |
Sałaty | 21,6 | 453,5 |
Kalafiory | 18,5 | 444,6 |
Brokuły | 12,7 | 384,4 |
Bakłażany | 17,0 | 332,8 |
Cebula | 11,7 | 323,6 |
Papryka | 10,6 | 316,5 |
Kapusta | 15,5 | 254,4 |
Cykoria w tym radicchio | 10,5 | 237,9 |
Endywia | 20,1 | 192,2 |
Fasola | 9,2 | 155,3 |
Groszek | 9,0 | 52,7 |
Bób | 8,6 | 51,1 |
Szparagi | 6,6 | 44,5 |
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego (ICE)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem