Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Spożycie warzyw we Włoszech

2008-05-19 00:00

Spośród świeżych warzyw konsumowanych we Włoszech dominują ziemniaki - 737,8 tys. ton, pomidory - 578,6 tys. ton, a także różne rodzaje sałat, których łączne spożycie wynosi 382,7 tys. ton.

Jednak popularność ziemniaków i pomidorów w ostatnich latach obniżyła się. Ponadto często kupowana przez konsumentów jest: cykoria - 235,5 tys. ton, marchew - 193,0 tys. ton, oraz cebula - 185,8 tys. ton.

W stosunku do roku 2000 odnotowano bardzo znaczący wzrost zakupów - o 35 proc. świeżych warzyw wstępnie przygotowanych, gotowych do bezpośredniego spożycia, paczkowanych, a także szparagów, ogórków czy cykorii. Na popularności w ostatnich latach straciły (prócz ziemniaków i pomidorów): cebula, karczochy, bakłażany i słodka papryka.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA (gs)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem