Tanieją warzywa importowane
Na początku bieżącego tygodnia na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach wśród warzyw importowanych odnotowano 33 proc. spadek cen kalafiorów (średnia cena 3 zł/szt.), 29 proc. – rzodkiewki (1,20 zł/pęczek), 18 proc. pomidorów (4,75 zł/kg), w porównaniu z cenami z zeszłego tygodnia.
Obniżyły się też ceny hurtowe sałaty lodowej (do 2,60 zł/szt.), masłowej (do 1,85 zł/szt.) oraz papryki zielonej (do 7,30 zł/szt.). Natomiast o 7 proc. podrożały ogórki świeże (do 6 zł/kg).
Wśród warzyw krajowych ceny były raczej stabilne, z wyjątkiem ceny kapusty białej, która podrożała o 17 proc. (do 0,70 zł/kg) oraz cen buraków ćwikłowych, które z kolei obniżyły się o 15 proc. (do 0,55 zł/kg).
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA