Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Truskawka kaszubska

2008-03-18 00:00

W styczniu 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana "Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna". Truskawka kaszubska produkowana jest na obszarze powiatu kartuskiego, powiatu kościerskiego, powiatu bytowskiego oraz gminy Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.

Pod nazwą truskawka kaszubska sprzedawane są wyłącznie truskawki z następujących odmian: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye i należące do klasy „ekstra” lub „I”.

Truskawka posiada dość zmienny kształt: kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny–okrągły. Kształt musi być jednorodny, bez żadnych nieprawidłowości. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Przeciętna masa owocu wynosi 6,0-8,0 g. Średnica owocu w jej najszerszym miejscu wynosi 1,5-3 cm. Barwa skórki owocu ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca.

Natomiast po przekrojeniu intensywnie czerwona, równomiernie wybarwiona.

  • powłoka owocu musi być lśniąca
  • kolor musi być intensywno czerwony przy poziomie wybarwienia co najmniej 80 proc. Owoce jędrne, lekko twardawe a zarazem soczyste. Truskawka musi być jędrna w dotyku oraz nie może mieć śladu zgnilizny ani oznak choroby. Owoce są pokryte jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki. Truskawka jest słodka w smaku. Posiada specyficzny intensywny, przyjemny aromat. Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większy poziom cukru w owocach. Wpływ ma na to specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu chłodne noce i upalne dni (znaczne dobowe wahania temperatury).

    Na wspomnianym obszarze geograficznym znajduje się aż ok. 1500 plantacji truskawek, co świadczy o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym tego owocu dla regionu. Gospodarstwa rolne na obszarze Kaszub mają charakter rodzinny. Średnia ich wielkość to około 8 ha. W szczególności zwracają uwagę wysiłki producentów truskawek związane z jednoczeniem się i wspólnym występowaniem w sprawie truskawki kaszubskiej oraz działaniami mającymi na celu zachowanie jej jakości i smaku. Powstały również liczne prace i opracowania dotyczące zasad uprawy truskawek na tym obszarze z uwzględnieniem występujących tu warunków klimatycznych i glebowych. Organizowane są również szkolenia i seminaria dla producentów truskawek, a informacje o nich zainteresowani producenci mogą znaleźć w prasie lokalnej.

    Źródło: www.minrol.gov.pl (ksz)

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem