Turcja: niższa produkcja i eksport owoców cytrusowych
2008-07-09 00:00
W ubiegłym roku odnotowano niższy urodzaj owoców cytrusowych w Turcji. Produkcja grapefruitów obniżyła się w 2007 r. w stosunku do 2006 r. o 9 proc. (do 163 tys. ton).
O 8 proc. zmniejszyła się produkcja cytryn (do 652 tys. ton), o 7 proc. pomarańczy (do 1427 tys. ton) i o 6 proc. mandarynek (do 744 tys. ton).
Niższa produkcja odbiła się na wielkości eksportu. Eksport pomarańczy spadł o 33 proc. (do 246 tys. ton), mandarynek o 22 proc. (do 252 tys. ton), grapefruitów o 20 proc. (do 126 tys. ton) i cytryn o 11 proc. (do 286 tys. ton).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Agra-Net (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem