Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrost popytu na chińskie warzywa puszkowane

2008-08-29 00:00

Z roku na rok rośnie światowy popyt na puszkowane warzywa pochodzące z Chin. Najważniejszym produktem eksportowym są puszkowane pieczarki.

W pierwszym półroczu bieżącego roku Chiny wyeksportowały w sumie prawie 270,0 tys. ton puszkowanych pieczarek, podczas gdy w 2007 roku w okresie styczeń-czerwiec było to 241,2 tys. ton, w 2006 roku 183,3 tys. ton, a w 2004 roku 175,8 tys. ton. Najchętniej ten produkt sprowadzany jest przez USA (40,0 tys. ton) oraz Rosję (30,4 tys. ton).

Rekordowy wzrost odnotowano w ostatnich dwóch latach w eksporcie chińskiego puszkowanego groszku zarówno w łupinie jak i bez. W pierwszym półroczu bieżącego roku Chińczycy wyeksportowali w sumie 58,9 tys. ton tego produktu wobec 62,0 tys. ton rok temu i dla porównania 9,5 tys. ton w 2006 roku. W zasadzie prawie 70 proc. dostaw trafiło na rynek japoński (38,0 tys. ton).

Na niezmienionym wobec minionego roku poziomie utrzymał się eksport puszkowanych chińskich szparagów 23,5 tys. ton wobec 23,6 tys. ton w okresie styczeń - czerwiec 2007. Prawie 10,5 tys. ton puszkowanych chińskich szparagów zaimportowała w omawianym okresie Hiszpania.

Bardzo znacząco wobec poprzednich lat wzrosły zaś dostawy puszkowanej kukurydzy. W pierwszym półroczu było to prawie 13,0 tys. ton wobec 5,5 tys. ton przed rokiem i 1,8 tys. ton dwa lata temu. Dla porównania jeszcze w 2005 roku w pierwszych sześciu miesiącach Chiny wyeksportowały 540 ton puszkowanej kukurydzy. W okresie od stycznia do końca czerwca 2008 roku 4,7 tys. ton zaimportowała Rosja.


Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA (gs)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem