Zmalała produkcja mrożonych warzyw
Dane GUS wskazują, że w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. w jednostkach zatrudniających powyżej 49 osób wytworzono mniej mrożonych warzyw i marynat w relacji rocznej - informuje portalspozywczy.pl.
W analizowanym okresie produkcja mrożonych warzyw obniżyła się o 14 proc. r/r, do poziomu ok. 132 tys. ton, natomiast marynat o 5 proc., do ok. 11,3 tys. ton.
Spadek produkcji przetworów warzywnych może wiązać się m.in. z osłabieniem zapotrzebowania wewnętrznego - będącego jednym z negatywnych skutków spowolnienia gospodarczego w naszym kraju - jak również z niższego popytu importowego na polskie produkty - tłumaczą eksperci BGŻ.
Przeczytaj więcej na ten temat w portalspozywczym.pl
Źródło: www.portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl