Uprawa jadalnych kwiatów na Ukrainie
Kilka lat temu w menu restauracji pojawiły się potrawy z jadalnymi kwiatami. Trend ten zainspirował producentów do ich uprawy.
Kwiaty zawierają dużo witamin i mikroelementów i są wspaniałym uzupełnieniem sałatek, dań mięsnych, sprawdzają się w dekoracji ciast i deserów. Powinny ich unikać jedynie osoby uczulone na pyłki kwiatowe.
Kwiaty jadalne są produktem łatwo psującym się - ich trwałość wynosi siedem dni. Firma TM Zelen (Kamjanka, obwód czerkaski) uprawia w warunkach ekologicznych pięć odmian jadalnych kwiatów: altówki, fiołki, begonie, pelargonie i nasturcje. Jest to produkt drogi, jako że zestaw 20 kwiatów kosztuje od 45 do 55 hrywien, ale podbija, podobnie jak kiełki, rynek ukraiński i wkrótce być może trafi na półki sieci Auchan, Metro, Silpo.