Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Skąd się wziął ziemniak

2012-11-21 14:30

Nasz pożywny i popularny ziemniak wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8 tysięcy lat temu! Po podboju Państwa Inków, Hiszpanie sprowadzili go do Europy, a żeglarze upowszechnili na całym świecie. Do Polski ziemniaki przywędrowały za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je królowej Marysieńce. Na większą skalę zaczęto jednak uprawiać je w Polsce dopiero za panowania króla Augusta III Sasa. Do XIX wieku ziemniak stał się niezbędnym elementem diety milionów ludzi i bazowym składnikiem wielu potraw, w tym z kuchni polskiej. 

Ekspansja ziemniaka

Dziś dieta przeciętnego człowieka zawiera około 33 kilogramów ziemniaków rocznie! W Europie są one jednym z podstawowych składników codziennej diety i to tu występuje największa ich produkcja. Co ciekawe, w ciągu ostatnich kilku dekad konsumpcja ziemniaków zwiększyła się znacznie także w krajach, które dotąd niemal ich nie produkowały, głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Ziemniak jest więc czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną, tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy.
 
Wcielenia ziemniaka

W wyniku setek lat krzyżowania do dziś powstało ponad tysiąc odmian uprawnych ziemniaka. W Peru, kolebce naszego bohatera, utworzono największy na świecie „bank genów” ziemniaka, gdzie znajduje się ponad 10 tysięcy jego odmian. Polski Krajowy Rejestr zawiera tych odmian jedynie (a może jednak aż?) 129! Mały ziemniak jest bardzo istotną rośliną przemysłową. Wykorzystuje się go jako składnik przy produkcji m.in. spirytusu czy mączki ziemniaczanej. Bulwy ziemniaka, najczęściej, poza najprostszą formą gotowaną bądź pieczoną, podaje się jako frytki, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, a także… chipsy.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE