Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

„Czyste” i „brudne” owoce oraz warzywa

2013-04-24 09:07

Znalezione substancje mogą powodować obniżenie wskaźnika IQ i rozwój mózgu u dzieci, nawet w niewielkich dawkach.

EWG wzięła ona pod lupę 48 popularnych owoców i warzyw, przebadała je pod kątem zawartości pozostałości pestycydów. Publikując swój raport podzieliła je na „czyste” i „brudne” produkty. Badanie zostało przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych.

Jak to wygląda w Polsce?

W ramach ostatniej dużej kontroli, którą przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, zbadano ogółem 2 222 próbki, w tym: świeżych owoców i warzyw, zbóż, żywności przetworzonej (włączając produkty dla niemowląt i małych dzieci) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. 16 pochodziło z upraw ekologicznych. W 1821 próbkach nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w tylko 10 przypadkach - zwraca uwagę wp.pl.

Słowa kluczowe: owoc, warzywa, pstycydy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE