Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Europejczycy siusiają glifosatem

2013-06-17 17:28

Obecność glifosatu stwierdzono w organizmie 90 proc. badanych mieszkańców Malty, 70 proc. Brytyjczyków, Polaków i Niemców.

Herbicyd znaleziono też u 63 proc. Holendrów, 60 proc. Czechów, 55 proc. Belgów i Łotyszów, 50 proc. mieszkańców Cypru, 40 proc. Hiszpanów i Chorwatów, 30 proc. Węgrów i Francuzów, 20 proc. Austriaków i Gruzinów, 17 proc. Szwajcarów i u 10 proc. Bułgarów i Macedończyków.

Mocz pochodził od osób w wieku od 15–65. Byli wśród nich zarówno wegetarianie, jak i konsumenci mięsa.

Glifosat pojawił się na rynku w 1974 r. Działanie tego herbicydu polega na hamowaniu kluczowego dla roślin enzymu syntazy EPSPS (syntaza 5-enolopirogroniano-szikimowo-3-fosforanowa). Glifosat ma szczególne znaczenie w uprawie roślin modyfikowanych genetycznie, które wyposażono w gen kodujący syntazę EPSPS odporną na działanie herbicydu, co umożliwia selektywne niszczenie chwastów (choć niektóre z nich uodporniły się już na glifosat).

Środek uznawany za względnie bezpieczny dla ludzi, bezpośredni kontakt z nim może wywoływać podrażnienia skóry, spojówek, zaburzenia funkcji nerek i wątroby, zaburzenia hormonalne, duszność, obrzęk płuc, zaburzenia rytmu serca, kwasicę metaboliczną i śmierć (znane są przypadki zgonów po celowym lub przypadkowym wypiciu 85–200 ml). Doświadczenia na zwierzętach dostarczyły też dowodów na to, że glifosat może zaburzać rozwój płodów.

Słowa kluczowe: glifosat, nawożenie, zdrowie, mocz
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE