Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Jedz białe warzywa

2013-07-01 09:44

Kalafior, koper włoski, cebula i ziemniaki, pomimo swego jasnego koloru (bowiem to barwniki w produktach naturalnych są zwykle kojarzone z działaniem prozdrowotnym), nie są pozbawione wartości odżywczych. Jest wręcz odwrotnie, także białe warzywa mają istotne właściwości i powinny być częścią codziennej diety.

Jak wskazują uczeni z Purdue University, eksperci podkreślają potrzebę włączenia w codzienną dietę zielonych warzyw i pomarańczowych. Trudniej jednak znaleźć podobne wskazania dotyczące białych warzyw, takich jak ziemniaki, seler korzeniowy, kalafior, cebula, rzepa, koper włoski, czosnek. Jednakże produkty te są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, z których wszystkie maja istotne znaczenie dla naszego dobrego samopoczucia.

Problem stanowi tu fakt, że w wyborze jedzenia odgrywa rolę wiele czynników: konsystencja produktów, smak, zapach, a także, oczywiście, wygląd. - Kolor artykułów żywnościowych może być nieadekwatnie kojarzony z jego wartością odżywczą i konsumenci łatwo żywią przekonanie o nikłej ilości składników odżywczych w białych produktach - mówi Stephen Barnes z Uniwersytetu Birmingham w Alabamie. - Za barwę roślin odpowiedzialne są ich składniki fitochemiczne: karotenoidy sprawiają, że niektóre warzywa i owoce mają żółty, pomarańczowy, lub czerwony kolor; chlorofile są typowe dla zielonych warzyw; antocyjany zaś nadają barwę niebiesko-fioletową. Polifenole stanowią dobry przykład, by wykazać, jak mylące może być poleganie jedynie na barwie produktu w ocenie jego korzyści dla zdrowia. Poza niektórymi, np. właśnie antocyjanami, większość tych związków nie jest widoczna dla ludzkiego oka, które można postrzegać tylko ograniczony zakres długości fal światła (od 390 do 765 nanometrów). Inny przykład - witamina C: nie można ocenić jej zawartości w dany warzywie czy owocu jedynie poprzez obejrzenie go.

Według naukowców trzeba zatem uwzględniać w diecie również porcję białych warzy, w tym ziemniaków: pomagają osiągnąć zalecany poziomów spożycia błonnika, którego często notuje się niedostatek w popularnych menu. Naukowcy podkreślają jednocześnie, że nie trzeba się obawiać znacznego skoku poziomu cukru we krwi po spożyciu ziemniaków. Jak wyjaśniają pracownicy we krwi Uniwersytetu Toronto, ziemniaki i banany zyskały złą sławę, ponieważ mają wyższy indeks glikemiczny niż wiele innych produktów roślinnych. Jednakże same w sobie nie mają negatywnego wpływu na metabolizm insuliny - istotne jest to, jak są przyrządzone i z czym podawane.

Ziemniaki są bogate w potas, a jeśli są przygotowane bez dodawania zbyt dużej ilości soli, stanowią sposób na zwiększenie spożycia tego pierwiastka niezbędnego dla zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wyjaśniają uczeni. Popularna w zachodnim świecie dieta często jest uboga w potas, ponieważ zwykle nie zawiera wystarczającej ilości owoców i warzyw, jednocześnie zaś jemy zbyt wiele produktów bogatych w sód. Nierównowaga tych dwóch elementów jest związany z większym prawdopodobieństwem zdarzeń sercowo-naczyniowych, tymczasem odpowiednia konsumpcja białych warzyw bogatych w potas wiąże się, na przykład, z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru.

Wyniki badań opublikowano w Advances in Nutrition.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE