Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Elektroniczny nos wywącha owoce

Naukowcy z Politechniki w Walencji (UVP, Hiszpania) i Uniwersytet Gävle (Szwecja) stworzyli elektroniczny nos z 32 czujników, który może zidentyfikować zapachy wydzielane przez posiekane gruszki i jabłka. 

- Próbki owoców umieszczone są w komorze do której wstrzykuje się powietrze w kierunku czujników. Są one wykonane z półprzewodników tlenków metali i to one są odpowiedzialne za wykrywanie wonnych związków takich jak metan czy butan - mówi Jose Pelegri Sebastia, badacz UVP na kampusie Gandia. Oprogramowanie elektronicznego nosa zbiera dane w czasie rzeczywistym i klasyfikuje dany zapach. Wyniki "wąchania" można obejrzeć na wykresie 3D, który obrazuje różnicę między zapachami gruszek i jabłek.

Tego typu "wynalazki" są punktem do nowych badań nad wieloczujnikowym urządzeniem do wykrywania zróżnicowanych mieszanin substancji lotnych.

- Przykładem może być sektor winny. Elektroniczny nos umożliwiałby odróżnić jakość oraz rocznik wina lub rodzaj winogron użytych do produkcji trunku - mówi Pelegri.

Innym kierunek rozwoju elektronicznego nosa to biomedycyna. Niektóre badania wykazały, że wyszkolone psy mogą wykryć guzy nowotworowe m.in. raka płuc poprzez wąchanie oddechu pacjenta. Gdyby odkryto sekret psów, można by skutecznie i szybko diagnozować choroby.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE