Po godzinach
Laureatka programu MasterChef w kampanii „Pora na pomidora”
2016-06-20 20:16
Rozpoczęła się 6. edycja kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Ma ona zachęcać do regularnego spożywania polskich warzyw i owoców, szczególnie tych sezonowych. Inspiracji do gotowania
z wykorzystaniem krajowych produktów dostarczy zwyciężczyni III edycji programu MasterChef – Dominika Wójciak, ambasadorka kampanii.
czytaj dalej
z wykorzystaniem krajowych produktów dostarczy zwyciężczyni III edycji programu MasterChef – Dominika Wójciak, ambasadorka kampanii.
czytaj dalej
Polskie brokuły już na sklepowych półkach
2016-06-16 08:00
Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja – na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej!
czytaj dalej
Soki i musy tematem numer jeden!
2016-05-20 14:03
W dniu 18 maja, odbyło się w Warszawie spotkanie międzynarodowego zespołu ekspertów, który analizował trendy na rynku sokowniczym w 5 krajach objętych kampanią „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
czytaj dalej
czytaj dalej
Przed sezonem! Jedzmy truskawki na zdrowie
2016-05-11 11:02
Dlaczego warto jeść truskawki? Co mają takiego w sobie? Jak je jeść by delektować się pełnią ich walorów smakowych i zdrowotnych? Warto wiedzieć, w końcu sezon tuż tuż!
czytaj dalej
czytaj dalej
Sezon grillowy czas zacząć, bez warzyw ani rusz!
2016-04-21 16:01
Grillowanie to nie do końca zdrowy sposób pożywania się po za domem. Można jednak temu zaradzić i zaprzyjaźnić się z owocami i warzywami.
czytaj dalej
czytaj dalej
W Stanach zmieniają się rekomendacje żywieniowe
2016-04-12 11:04
Z problemem niskiego spożycia owoców i warzyw boryka się większość krajów wysokorozwiniętych, w tym także Polska. Dieta uboga w warzywa i owoce może prowadzić do wielu chorób, jak również jest jedną z przyczyn otyłości.
czytaj dalej
czytaj dalej
I zepsute pomidory mogą się przydać
2016-04-11 09:00
Na Florydzie (USA) trwają badania naukowe nad pozyskiwaniem energii elektrycznej z pomidorów będących odpadem produkcyjnym, informuje portal www.acs.org.
czytaj dalej
Szwecja: karton bananów z niespodzianką
2016-03-18 11:05
Praca w marketach dostarcza wiele emocji. Wysoki poziom adrenaliny wywołuje zwłaszcza rozpakowywanie kartonów z bananami. Owoce te trafiają do Europy z bardzo egzotycznych zakątków świata, gdzie spotkania z dziką przyrodą są na porządku dziennym. A co tym razem trafiło w kartonie z bananami?
czytaj dalej
czytaj dalej
Rośnie unijna konsumpcja owoców i warzyw
2016-03-08 11:02
Spożycie owoców i warzyw w krajach Unii Europejskiej rośnie, wciąż jednak jest niewystarczające przy zalecanej przez WHO dziennej porcji „zdrowia”.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jedzmy pistacje na zdrowie
2016-02-29 14:01
26 lutego to Światowy Dzień Pistacji. Warto z tej okazji przybliżyć te orzechy i omówić korzyści wynikające z ich spożycia.
czytaj dalej
czytaj dalej
A kto u nas?
2016-02-16 10:50
A kto w Polsce mógłby zostać „twarzą ziemniaków”?
czytaj dalej
Brokuły – dobre na muskuły
2016-02-09 09:00
Brokuły są popularne wśród osób aktywnych fizycznie. Między innymi dlatego, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu - hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni.
czytaj dalej
Argentyna – załamanie cen pomidorów
2016-01-27 09:00
To fatalny rok dla producentów pomidorów w Argentynie. Tak zły, że nie obejdzie się tam bez niszczenia zbiorów tych warzyw - informuje portal freshplaza.com.
czytaj dalej
RPA: zwierzęta z ZOO dostają mrożone owoce i warzywa
2016-01-15 16:02
W RPA panuje susza, największa od ponad 100 lat. Zwierzęta w tamtejszych ogrodach zoologicznych źle znoszą brak wody i upały, dlatego ich opiekunowie raczą je mrożonymi smakołykami.
czytaj dalej
czytaj dalej
Chiny: całuśne jabłka w cenie
2016-01-04 10:13
Chińczycy mają niebywałą możliwość zakupu dość niezwykłych jabłek. Trzeba jednak za nie sporo zapłacić.
czytaj dalej
Czego nie wiesz o brukselce
2015-12-28 11:00
Brukselka znów wraca do łask. Warto więc może dowiedzieć się nieco więcej o tym warzywie.
czytaj dalej
Kokaina w bananach na podwarszawskich Broniszach
2015-12-21 15:04
Przypadkowe okrycie w bananach warte ponad sto milionów złotych. A jak to było naprawdę?
czytaj dalej
czytaj dalej
Niemcy – pietruszka i pasternak wracają do łask
2015-12-21 10:00
Korzenie pietruszki i pasternaku niemal zniknęły z niemieckich stołów – pisze portal freshplaza.com, powołując się na niemiecki http://www.bveo.de.
czytaj dalej
Kaki - dlaczego warto?
2015-11-23 11:04
Mamy sezon na owoce kaki. Można je kupić praktycznie w każdym sklepie w naprawdę przyzwoitej cenie. A dlaczego warto zainwestować w kaki i dołączyć je do stałej diety?
czytaj dalej
czytaj dalej
Kalettes – nowe warzywo
2015-11-19 08:00
Nauka nie przestaje zadziwiać. Od czasu do czasu również w sektorze żywnościowym.
czytaj dalej