Po godzinach
Zdrowe przekąski
2013-10-21 15:12
Jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
czytaj dalej
Nowe techniki wykrywania toksyn w żywności
2013-09-26 21:23
W Hiszpanii prowadzone są badania nad nowymi technikami wykrywania toksycznych składników w produktach spożywczych.
czytaj dalej
UV i ultradźwięki mogą odkażać żywność
2013-09-26 19:54
Portal foodqualitynews.com opisuje wyniki badań nad usuwaniem bakterii z powierzchni produktów żywnościowych (w badaniu były to truskawki i sałata) za pomocą światła ultrafioletowego i fal ultradźwiękowych, a więc generalnie za pomocą fal elektromagnetycznych o wybranych długościach.
czytaj dalej
Sok pomarańczowy zwalcza raka
2013-09-23 12:30
Sok pomarańczowy może zmniejszyć ryzyko białaczki, a także pomóc zapobiec nowotworowi piersi, wątroby oraz okrężnicy.
czytaj dalej
Wąchaj owoce i warzywa
2013-09-06 10:37
Warzywa i owoce pozwalają schudnąć i nie trzeba nawet ich jeść...
czytaj dalej
Sekret długowieczności to warzywa i pasta chili
2013-09-03 09:53
Warzywa i pasta chili - oto sekret długowieczności według ponad stuletnich mieszkanek z Tajlandii.
czytaj dalej
Kiwi zamiast kawy
2013-08-30 10:27
Już dwa owoce kiwi dziennie pomogą lepiej się poczuć i zyskać dobry nastrój. A wszystko dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy C.
czytaj dalej
Dlaczego warto jeść gruszki?
2013-08-29 10:48
Gruszki uprawiane były już w starożytnej Grecji, choć najprawdopodobniej pochodzą z Azji. Od XVII wieku z powodzeniem hodowali je Francuzi i Belgowie. To oni rozpropagowali lecznicze właściwości gruszki. Kompot z suszonych owoców gasi pragnienie, ale ma też właściwości przeciwgorączkowe.
czytaj dalej
Bromelaina w ananasie
2013-08-23 11:16
Ananas często nam się kojarzy z owocem o bujnej czuprynie. Okazuje się, że ten oryginalnie wyglądający owoc posiada również wiele cennych właściwości, szczególności bromelainę...
czytaj dalej
Marchew i pomidory chronią przed słońcem
2013-08-01 14:41
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.
czytaj dalej
Porzeczki poprawiają wygląd cery
2013-07-16 10:24
Porzeczki wyglądają niepozornie, jednak mają wiernych fanów. I słusznie, bo te owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
czytaj dalej
To przedłuża życie
2013-07-12 13:39
Nowe badania potwierdzają - trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu można liczyć na długowieczność.
czytaj dalej
Jedz białe warzywa
2013-07-01 09:44
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
czytaj dalej
Truskawki pomogą przy problemach z pamięcią
2013-06-24 12:00
Okazuje się, że dzięki truskawkom nasz mózg starzeje się wolniej.
czytaj dalej
Europejczycy siusiają glifosatem
2013-06-17 17:28
Organizacja Friends of Earth (FOE) zleciła przebadanie próbek moczu 182 osób z 18 krajów Europy pod kątem obecności w nim herbicydu o nazwie glifosat. Badania ujawniły...
czytaj dalej
Jabłka leczą raka
2013-04-25 09:18
Ekstrakt z jabłek skuteczniejszym lekiem na raka, niż chemioterapia.
czytaj dalej
„Czyste” i „brudne” owoce oraz warzywa
2013-04-24 09:07
Listę świeżych warzyw i owoców najbardziej skażonych chemikaliami opublikowała amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) - podaje wp.pl.
czytaj dalej
Zdrowa „Majówka”
2013-04-23 10:42
Majówka to nie tylko upragnionych kilka, a dla niektórych nawet kilkanaście dni wolnego. To również doskonały moment na zmiany w naszym życiu. Niech tegorocznym planem na majówkę będzie poprawa nawyków żywieniowych!
czytaj dalej
Wiosenna dieta
2013-04-16 08:10
Nadmierna masa ciała to problem wielu mężczyzn w Polsce. Przyczyną tego stanu są m.in. złe nawyki żywieniowe oraz nieregularne odżywianie czy po prostu okres zimowy.
czytaj dalej
Ten owoc pomaga na nadciśnienie tętnicze
2013-04-10 12:21
Niepozorne banany mogą uratować życie nawet 500 tysięcy ludzi. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia.
czytaj dalej