Serbia przoduje w produkcji jeżyn
Oficjalna statystyka, dotycząca produkcji jeżyn i handlu nimi na rynku europejskim nie jest znana. Źródła “Foodnews” i “Fruit & Vegetable Markets” dysponują jedynie szczątkowymi wiadomościami na ten temat.
Bliższe informacje, mówiące o imporcie świeżych i mrożonych jeżyn, zaczerpnięto z niemieckiej organizacji marketingowej “Zentrale Markt- und Preisberichtstelle fur Erzeugnisse der Land-, Forst- und Ernahrungswirtschaft GmBH”.
Główne centra produkcyjne w Europie to kraje byłej Jugosławii (szczególnie Serbia). To właśnie stąd, większość owoców trafia na rynki krajów Unii Europejskiej.
Ciepła i słoneczna pogoda wpłynęły korzystnie na zwiększenie produkcji w 2006 r. do 8,0 - 10,0 tys. ton. Rok wcześniej, Serbia dostarczyła do Unii 10,1 tys. ton mrożonych malin, co w stosunku do importu z krajów trzecich, daje ok. 50% i 40% wszystkich, sprowadzanych owoców. W bieżącym roku znacznie wzrosły ceny serbskich jeżyn - do 2500 - 3600 DM/t.
Żródło: fresh-market.pl