Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mniej kadmu w owocach i warzywach

2014-05-23 10:18
  • dla warzyw i owoców, z wyjątkiem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich ustalono na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie,

  • dla warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego), warzyw łodygowych (z wyłączeniem selera), a w przypadku ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych ustalono na poziomie 0,10 mg/kg w świeżej masie,

  • dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński) – 0,20 mg/kg,

  • dla pozostałych grzybów – 1,0 mg/kg.
Słowa kluczowe: kadm, nawożenie, normy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE