Mniej kadmu w owocach i warzywach
2014-05-23 10:18
- dla warzyw i owoców, z wyjątkiem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich ustalono na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie,
- dla warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego), warzyw łodygowych (z wyłączeniem selera), a w przypadku ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych ustalono na poziomie 0,10 mg/kg w świeżej masie,
- dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński) – 0,20 mg/kg,
- dla pozostałych grzybów – 1,0 mg/kg.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Program nawożenia grusz
2014-03-12 11:41
Grusza zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych. Ma duże wymagania co do wilgotności gleby, źle znosi okresy posuchy, szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu. Preferuje gleby gliniaste, głębokie, zasobne i żyzne. Jakie nawożenie zastosować, aby podnieść plon i poprawić jego jakość?
czytaj dalej
Integrowane nawożenie truskawek
2014-03-11 09:46
Według definicji Integrowana Produkcja jest to produkcja wysokiej jakości między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi.
czytaj dalej
Nowy rozdział w nawożeniu upraw
2014-02-13 11:09
Rok 2014 już od samego początku jest przełomowy dla producentów rolnych, z uwagi na fakt wprowadzenia obowiązku stosowania integrowanej ochrony roślin oraz z uwagi na nowe kierunki wytyczone przez Komisję Europejską, zgodnie z którymi należy redukować stosowanie nawożenia mineralnego, które przyczynia się do degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
czytaj dalej
Racjonalizacja nawożenia
2014-01-08 10:39
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w rolnictwie na całym świecie masowo stosowano środki ochrony roślin i nawozy mineralne, co przyczyniło się do nadmiernej degradacji środowiska naturalnego. Jest to efektem pogoni za wysokimi plonami o jak najwyższej jakości.
czytaj dalej
Nawożenie w rolnictwie ekologicznym
2013-12-17 13:49
Rewolucja w nawożeniu azotem specjalnych upraw ekologicznych.
czytaj dalej