Nawożenie agrestu
Agrest dobrze znosi spadki temperatury podczas zimy i dlatego może być uprawiany nawet w najzimniejszych regionach naszego kraju. Krzewy bardzo wcześnie rozpoczynają wegetację. Kwitnienie przypada na drugą połowę kwietnia, a owoce dojrzewają dojrzewają na początku lata. Agrest posiada płytki i słabo rozgałęziony system korzeniowy. Najlepszą do uprawy agrestu jest gleba lekko kwaśna, piaszczysto-gliniasta lub gliniasta, wilgotna, żyzna i bogata w składniki pokarmowe. Na glebach słabszych należy stosować nawożenie organiczne i nawadnianie.
Spośród nawozów organicznych największe znaczenie ma obornik w dawce 50-60 t/ha lub nawozy zielone na przyoranie (np. gorczyca, łubin). Z nawozów mineralnych stosuje się nawozy fosforowe, w dawce 100-150 kg P/ha w okresie jesiennym. Nawozy potasowe w formie chlorkowej lub siarczanowej w dawce 80-120 kg/ha. Nawozy azotowe zaś stosujemy corocznie wczesną wiosną w dawce 60-100 kg N/ha.