Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Freshfel Europe z optymizmem patrzy na rok 2022 w temacie konsumpcji owoców i warzyw

 Eurostat opublikował dziś raport, z którego wynika, że tylko 12% Europejczyków powyżej 15 roku życia
spożywa co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Ustalenie to jest spójne z wnioskami z raportu Freshfel Europe Consumption Monitor opublikowanego 16 grudnia 2021 r, wskazujących, że średnie spożycie owoców i warzyw w UE wynosi około 350 gr/mieszkańca/dzień.


W 2022 r. sektor ma jeszcze wiele do zrobienia, aby wykorzystać korzyści środowiskowe, klimatyczne i zdrowotne płynące z diety roślinnej, i zdrowotnych korzyści płynących z diety roślinnej, aby przekroczyć minimalne zalecenia WHO wynoszące 400 gr/capita/dzień lub połowa talerza na każdy posiłek.

 

a


Eurostat ogłosił dziś, że według jego szacunków 55% ludności UE spożywa od 1 do 4 porcji, a nawet 33% populacji w wieku powyżej 15 lat nie spożywa żadnej porcji owoców lub warzyw. 

Według raportu Eurostatu, tylko 12% populacji osiąga cel 5 porcji. Raport pokazuje również, że kobiety jedzą więcej owoców i warzyw niż mężczyźni, ponieważ 15% kobiet osiąga cel 5 porcji, a tylko 10% mężczyzn. Obecna średnia unijna obliczona przez Freshfel Consumption Monitor wynosi 350 gr, czyli średnio około 4 porcji. Osiągnięcie co najmniej zalecane 400 gr dziennie poprzez dodanie jednego owocu lub warzywa do codziennej diety europejskich konsumentów powinno być celem, który zwiększyłby unijny rynek świeżych produktów o 15 mln ton.


Philippe Binard, delegat generalny Freshfel Europe oświadczył: "Pomimo tak niskich poziomów, sektor świeżych
sektor świeżych produktów ma wiele powodów do optymizmu, biorąc pod uwagę aktywa świeżych owoców i warzyw. Sektor musi zjednoczyć siły, aby wpłynąć na zmianę polityki wynikającą ze strategii Farm to
Farm to Fork mającej na celu wprowadzenie diety opartej w większym stopniu na roślinach oraz unijnego planu walki z rakiem wzywającego do w którym zdrowa dieta oparta na owocach i warzywach ma do odegrania ważną rolę w walce z rakiem, ale także z chorobami niezakaźnymi".  Philippe Binard dodał: "Pandemia
pandemia znacząco zmieniła styl życia Europejczyków, a także zwiększyła ich sympatię dla spraw związanych z ochroną środowiska i zmianami klimatycznymi. Tak więc sektor ten ma wiele pozytywnych
czynników pozytywnych w perspektywie 2022 r.


Freshfel Consumption Monitor pokazuje ogromne różnice w poziomie konsumpcji w poszczególnych państwach członkowskich UE.  Eurostat potwierdza tę analizę wśród krajów, w których konsumenci spożywają co najmniej 5
owoców lub warzyw dziennie.

Warsztaty Freshfel Europe Consumption trends, które odbyły się 16 grudnia br. podkreśliły, że pomimo tych różnic, konsumenci w całej Europie zwracają uwagę na smak, świeżość, witaminy i minerały, wartość dodaną, wygodę i sezonowość. W oparciu o zasoby świeżych produktów świeżych, sektor ten będzie musiał zająć odpowiednią pozycję w asortymencie żywnościowym, aby przekonać nowych konsumentów do kupowania większej ilości owoców i warzyw. Sektor owoców i warzyw powinien wykorzystać impet polityczny i społeczny, aby stymulować konsumpcję owoców i warzyw. warzyw z wielce uzasadnionymi ambicjami w roku 2022, z korzyścią dla planety, klimatu, i zdrowia samych konsumentów.


Philippe Binard podsumował: "Freshfel Europe będzie aktywnie działał w 2022 roku na rzecz nowych możliwości
dla sektora, nie tylko w ramach strategii "od pola do stołu", ale również, co ważne, z perspektywy "od stołu do gospodarstwa". 

 

Słowa kluczowe: freshfel
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem