Produkcja mrożonek i soków po III kw. 2024 r.
W pierwszych trzech kwartałach 2024 roku w Polsce wyprodukowano 360 tys. ton warzyw mrożonych w porównaniu do wolumenu 340 tys. ton w analogicznym okresie roku 2023. Mamy zatem w tej kategorii wzrost rok do roku o 6,0 procent.
Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w pierwszych trzech kwartałach 2024 roku 219 tys. ton, wobec wolumenu 254 tys. ton w analogicznym okresie roku 2023. Mamy tu zatem, w relacji rok do roku, spadek o 13,7 procent.
Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w pierwszych trzech kwartałach 2024 roku wyprodukowano ich w Polsce 6822 tys. hektolitrów w porównaniu do 6788 tys. hektolitrów w analogicznym okresie roku 2023. Mamy zatem wzrost rok do roku o 0,5 procent.
W tej kategorii wydzielono dwie podkategorie:
sok jabłkowy - produkcja w pierwszych trzech kwartałach 2024 roku to 3348 tys. hl, o 13,4 procent wyższa rok do roku,
sok pomidorowy - produkcja w pierwszych trzech kwartałach 2024 roku to 329 tys. hl, aż o 14,2 procent mniejsza rok do roku.
Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w omawianym okresie 2024 roku wyprodukowano 30 035 ton i było o 5,1 procent więcej w stosunku do poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2023, która wyniosła 35 238 ton.