Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Jakość mandarynek

2012-02-28 12:14
Źródło: freshquality.pl (Krystyna Szymańska)

W ostatnim okresie nie wszystkie partie mandarynek spełniają wymagania zamówień. Zdarza się, że dostawa mandarynek nie nadaje się nawet do sortowania. Występują wady progresywne, które rozwijają się dalej. Objawy zepsucia, zgnilizna, ślady rozwoju pleśni, zgorzele, objawy przechłodzenia, owoce miękkie to najczęściej występujące wady. Owoce wyglądają tak, jakby nie były świeże.  Przyjmując owoce do magazynu zwracajmy uwagę na obecność tych wad. Może być tak, że dostawca będzie po dobrej cenie chciał sprzedać trefny towar. Wszystkie okazje wynikają z nadmiaru towaru lub są związane z kiepską jego jakością. Optymalna temperatura transportu mandarynek to  4–8 ⁰C. Mandarynki, a szczególnie klementynki mają cienką skórę i bardzo są wrażliwe na przechłodzenie. Wystarczy nawet godzina na mrozie, aby powstały zmiany na skórze.

Jakość mandarynek regulowana jest normą zawartą w rozporządzeniu Komisji WE nr 543/2011. Norma dla cytrusów dotyczy cytryn, mandarynek i pomarańczy, a nie dotyczy grapefruitów, pomelo i limonek. Grapefruity, limonki i pomelo podlegają normie ogólnej handlowej. Ale można stosować nie obowiązkową normę EKG/ONZ nr FFV – 14. Wg przepisów, jeśli dysponent towaru powołuje się na normę EKG/ONZ i towar spełnia jej wymagania, to znaczy, że owoc spełnia wymagania obowiązkowej normy ogólnej. Norma ogólna nie ma klas jakości, a norma EKG/ONZ posiada zdefiniowane wymagania dla poszczególnych klas jakości. Linki do treści norm są na stronie www.freshquality.pl w zakładce Normy.

Uszkodzenia mrozowe mandarynek nie dopuszczalne w żadnej klasie jakości. 

Interpretacja wg broszury OECD

  

Słowa kluczowe: mandarynki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE