Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Kazachstan – rekordowy eksport cebuli

Analitycy EastFruit informują, że w pierwszych dziesięciu miesiącach sezonu 2018/2019 Kazachstan wyeksportował już ponad 70 tys. ton świeżej cebuli, co jest nowym rekordem w kraju, który zazwyczaj eksportował 40 do 55 tys. ton cebuli na sezon.

Jednak nawet taki wzrost wolumenu nie był główną wiadomością o sezonie eksportowym. Była nią struktura geograficzna tego eksportu. Jeśli wcześniej cebulę z Kazachstanu sprzedawano głównie do Rosji, sąsiednich krajów Azji Środkowej, takich jak Turkmenistan i Kirgistan, a także czasami na Bliski Wschód, to w sezonie 2018/2019 to kraje Unii Europejskiej nagle stały się głównym rynkiem dla kazachskiej cebuli.

Prawie połowa całej cebuli z Kazachstanu została wywieziona TIRami do Polski i to pomimo ogromnych kosztów transportu. Jednak dzięki rekordowym cenom cebuli w UE w tym roku nawet ten rodzaj transportu się opłacił. Nawiasem mówiąc, kilku polskich kupców od razu znalazło dostawców kazachskiej cebuli dzięki platformie handlowej EastFruit - platformie handlowej opartej na Telegram, gdzie obecnie jest ponad 1200 dostawców i nabywców warzyw, owoców i orzechów.

Stosunkowo duże ilości cebuli w Kazachstanie kupiły również Łotwa, Litwa i Niemcy. Kazachska cebula trafiała do UE także via Ukraina jako reeksport. A Ukraina w tym okresie kupiła ponad 11 tys. ton cebuli w Kazachstanie. Nawet Turcja, która zazwyczaj jest bardzo dużym eksporterem cebuli, w tym sezonie kupowała to warzywo w Kazachstanie. Co więcej, wielkość zakupów cebuli przez tureckich importerów była duże, bo w ciągu zaledwie kilku miesięcy zostało zakupionych ponad półtora tysiąca ton.

Kazachstan eksportował także cebulę tradycyjnie do Rosji i na Białoruś, ale dostawy były stosunkowo niskie. Należy również dodać, że część cebuli eksportowanej przez Kazachstan była uprawiana w Tadżykistanie i Uzbekistanie, jednak Kazachstan od dawna jest eksporterem takiej cebuli, więc nie nastąpiły żadne znaczące zmiany.

Czy Kazachstan będzie w stanie powtórzyć ten sukces w nowym sezonie i jaki jest powód takiego przełomu? Andrij Jarmak, ekonomista z działu inwestycyjnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), który od wielu lat śledzi regionalny rynek owoców i warzyw, zna odpowiedź na te pytania.

„Niekorzystne dla uprawy cebuli i innych warzywnych warunki pogodowe w UE i na Ukrainie stały się główną przyczyną sukcesu Kazachstanu w eksporcie cebuli w sezonie 2018/2019. Holandia, światowy lider w eksporcie cebuli, straciła znaczną część zbiorów tego warzywa. Zdarzyło się to również w Niemczech, Belgii, Danii, Polsce i na Ukrainie. I tylko Hiszpania, jedyny z głównych krajów produkujących w Europie, była w stanie uzyskać mniej więcej normalne zbiory cebuli w 2018 roku. A kiedy produkcja spada tak bardzo, że region nagle z dużego eksportera zamienia się w głównego importera, to jest prawie niemożliwe zrekompensowanie tej awarii dostaw - cebula jest wyjątkowym warzywem - po prostu nie ma jej jak i czym zastąpić w jadłospisach i przetwórstwie spożywczym ”, mówi Andrij Jarmak.

Ekspert uważa również, że nie można lekceważyć szybkiego rozwoju produkcji cebuli w Kazachstanie, co pozwoliło zwiększyć eksport.

„Oczywiście, ten sukces nie miałby miejsca, gdyby nie ewolucja technologii produkcji cebuli w Kazachstanie, gdzie są już duże ilości produktów o dość dobrej jakości. Jednak w nowym sezonie ceny cebuli w Europie i na Ukrainie mogą spaść, a Rosja najprawdopodobniej także zwiększy produkcję, więc eksport kazachskiej cebuli do UE może stać się nieopłacalny. Dlatego doradzałbym eksporterom z Kazachstanu, aby szukali potencjalnych rynków dla produktów na Bliskim Wschodzie iw Azji - radzi ekspert.

Zaleca również, aby kazachscy producenci przyglądali się możliwościom przetwarzania cebuli, takim jak zamrażanie i suszenie. „Ze względu na oddalenie Kazachstanu od głównych rynków i kosztowną logistykę, bez dostępu do morza, dobrym sposobem na ograniczenie szoków cenowych na rynku cebuli i innych warzyw może być rozwój produktów przetworzonych, takich jak warzywa suszone i zamrożone. Takie produkty są cenione bardzo wysoko, a ich transport ma znacznie mniejszy udział w cenie towarów - mówi ekonomista FAO.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE