Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kiełki coraz popularniejsze

W związku z tym coraz częściej powstają specjalistyczne gospodarstwa zajmujące się towarową produkcja kiełków. W ich ofercie znajdują są świeże kiełki w specjalnych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży w sklepach. Występują one pod postacią kiełków jednego gatunku, bądź mieszanek wielogatunkowych. Z roślin warzywnych na kiełki nadają się: brokuł, burak ćwikłowy, fasola, groch, kapusta i rzodkiewka – podaje serwis warzywnictwo.com.pl.

Kiełki można wyhodować również w domu. Wystarczy zwykły talerz lub słoik, ale również można zakupić tzw. kiełkownicę.

Kiełki zawierają wiele cennych witamin, makro i mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz innych związków mających dobroczynny wpływ na organizm człowieka. W fazie kiełkowania roślin złożone substancje zapasowe zawarte w nasionach rozkładane są na łatwo przyswajalne związki.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Słowa kluczowe: kiełki, moda, spożycie, nasiona
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE