Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kolumbia – pomidory na raka

Naukowcom z Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu Narodowego w Kolumbii, kierowanym przez profesora Mario Augusto Garcię, udało się opracować wybór odmian pomidorów koktajlowych, które mają wyższą zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenów - które mają właściwości przeciwnowotworowe - oraz większą ilość witamin i minerałów.

Rozwój tych nowych odmian rozpoczął się od serii krzyżówek pomiędzy elitarnymi liniami pomidorów cherry. Aby to osiągnąć, badacze wykorzystali wariant selekcji rodowodowej, zwany potomstwem pojedynczego ziarna; stamtąd wybrali dziewięć linii - przez siedem pokoleń - do przeprowadzenia agronomicznego testu skuteczności (PEAS) przed ICA. Testy te przeprowadzono w trzech miejscach sadzenia w Valle del Cauca: Centrum Badań Agrosavia w Palmirze; Centrum Eksperymentalne UNAL Sede Palmira (CEUNP) w Candelaria i Hacienda Brasilia w El Cerrito.

Test pomógł ocenić różne aspekty, takie jak wysokość roślin, dni do kwitnienia, dni do rozpoczęcia zbiorów, liczba i waga owoców, całkowity plon oraz właściwości organoleptyczne owoców (które pomagają dostrzec ich smak, konsystencję, zapach, kolor lub temperaturę). Odmiany te porównano następnie z handlową kontrolą referencyjną: pomidorem cherry Hortifresco, importowanym materiałem o dużym spożyciu i komercjalizacji w Kolumbii.

Badania przeprowadzono na otwartej przestrzeni z narażeniem na szkodniki i choroby, a nie w chronionych warunkach szklarniowych, „co mogłoby skrócić cykl w porównaniu z tym, co by się stało, gdybyśmy przeprowadzili testy w kontrolowanych warunkach” - powiedział profesor Carlos German Muñoz.

Najważniejszym wynikiem tego testu było to, że niektóre materiały, takie jak genotypy M19 i M40, miały najwyższe plony, wyrażone w gramach na roślinę. Czasami uzyskano 38 ton z hektara w trzech lokalizacjach, podczas gdy kontrola próbka przyniosła 23 tony z hektara.

Masa badanych odmian mieści się w zakresie handlowym, ponieważ średnia waga pomidorów koktajlowych waha się od 10 do 25 gramów na owoc.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE