Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Koniec sezonu awokado z Chile

"Sprzedaż awokado Hass jest teraz raczej trudna. O tej porze roku do Europy trafiają przyzwoite wolumeny. Jest tak dlatego, że wiele różnych krajów eksportuje w tym okresie to awokado "- mówi Ive Lambert z belgijskiej firmy Starfruit.

"Jest wiele dostaw z Kolumbii i Meksyku, a oprócz tych krajów na rynek trafiają także Hass z Hiszpanii i Maroka, a także pierwsze partie już przybywają z Peru, zaś za kilka tygodni trafią do nas także pierwsze południowoafrykańskie awokado."

"Sezon chilijski dobiega końca, podaż z tego kraju zaczyna maleć, więc ceny powinny wzrosnąć", wyjaśnia. Natomiast zielone awokado radzi sobie bardzo dobrze. Jest to spowodowane ograniczoną jego podażą, co oznacza, że ​​ceny są bardzo dobre jak na tę porę roku.

Peru
W ubiegłym roku Peru wysłało duże ilości awokado do Europy. "W tym roku będziemy musieli poczekać i zobaczyć, ile Peru zdoła wyeksportować. W zeszłym roku już po oficjalnym zakończeniu sezonu, produkt nadal się pojawiał się. W tym kraju powstało wiele nowych plantacji w ciągu ostatnich kilku lat. I owoce z tych upraw wchodzą na rynek - kontynuuje Ive.

"Pod koniec zeszłego sezonu pojawiły się duże ilości awokado od mniej znanych eksporterów, co oznacza, że ​​podaż została błędnie oceniona. W tym sezonie spodziewamy się nieco mniejszej ilości, jednak wciąż wiele może się wydarzyć".

"Za cztery do sześciu tygodni pojawią się większe ilości, a dopiero wtedy będziemy mogli zidentyfikować trend w porównaniu do ubiegłego roku", mówi importer.

"Ostatni chilijski sezon awokado rozpoczął się nieco później. To dlatego, że sezon awokado z Peru trwał dłużej w zeszłym roku. Import z Chile zaczął się później, ponieważ ceny były wyjątkowo niskie. Najpierw wysyłali swoje awokado do Stanów Zjednoczonych. Chile pracuje ze stałą sprzedażą, co oznacza, że ​​otrzymujesz niekorzystne ceny. Żaden europejski importer nie zapłaci takich cen."

"Jakość awokado Hass jest również lepsza pod koniec sezonu niż na początku, jeśli chodzi o dojrzewanie. Jego okres przydatności do spożycia jest nieco krótszy, ale smak i jakość są lepsze, a to oznacza, że ​​potrzeba kilku dni mniej aby awokado dojrzewało, dlatego importerzy muszą szybko się decydować ", podsumowuje Ive.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE