Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Liście się opłacają

- Długo zastanawialiśmy jak przetrwać w trudnych realiach rynkowych i jaki obrać kierunek w rozwoju. Zacząłem podróżować po Europie i przyglądać się produkcji warzyw różnych gatunków w innych krajach. Podczas pobytu we Włoszech miałem okazję zwiedzać kilka plantacji szpinaku i sałat, uprawianych z wykorzystaniem do produkcji mieszanek świeżych warzyw liściowych do sałatek. Pomyślałem, że produkcję taką można rozwinąć również w Polsce – mówi Karol Kwiatkowski, prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Bachorzewie (woj. kujawsko-pomorskie). 

W Bachorzewie produkcję warzyw liściowych rozpoczęto około 10 lat temu. W danej chwili spółdzielnia bez problemu konkuruje na rynku. Jej atutami jest lokalny dostęp do produktów – nie trzeba go sprawdzać aż Włoch. - Kolejnym atutem jest fakt, że nasz produkt ma dłuższą trwałość w obrocie na półkach sklepowych może być oferowany o 2-3 dni dłużej niż towar importowany – podkreśla prezes.

W kujawsko-pomorskiej spółdzielni szpinak uprawiany jest na podwyższonych zagonach – szerokość ich dochodzi nawet do dwóch metrów. Wysiewa się 9 mln nasion na hektar. Aktualnie szpinak jest uprawiany na 10ha – areał ten jest obsiewany trzy razy do roku. Produkcja trwa cała wiosnę, lato, a kończy się późną jesienią.

Przy takiej produkcji bardzo ważna jest norma pestycydów oraz azotanów w warzywie. Dlatego przed nawożeniem należy bardzo dokładnie zbadać podłoże, nawet kilka razy w roku. Dopiero po analizie gleby dobiera się odpowiednie dawki nawozu. W Bachorzewie wykorzystywane są nawozy m.in. YaraMila Complex czy saletra wapniowa YaraLiva Calcinit.

Drugim gatunkiem ważnym dla spółdzielni jest rukola. Uprawia się tam odmianę Gourmet i tak samo jak szpinak obsiewana jest trzy razy do roku. Również przy tej uprawie bardzo ważna jest norma pestycydów i azotanów w warzywie.

- Rozpoczęliśmy budowę 10 tuneli foliowych przeznaczonych do uprawy rukoli, roszponki i rożnego typu sałat. A w planach mamy także produkcję ziół pod osłonami – mówi o przyszłości produkcji Kwiatkowki.

- Sporym problemem dla naszej spółdzielni jest brak wyszkolonej kadry do obsługi specjalitycznego sprzętu jaki będzie wykorzystywany do produkcji warzyw liściowych w tunelach. Dlatego postanowiliśmy wysyłać młodych ludzi, którzy odbywają u nas praktyki do firm produkujący taki sprzęt – podsumowuje prezes spółdzielni.

Na podstawie artykułu „Warzywa liściowe” z miesięcznika „Hasło ogrodnicze” nr 2/2013, str. 98.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE