Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mniejsza produkcja owoców cytrusowych

W sezonie 2019/2020 światowa produkcja owoców cytrusowych spadła o 7,8 mln ton w stosunku do poprzedniego roku i wyniosła 46,1 mln ton, wynika z danych Departamentu Rolnictwa USA (USDA).

Spadek zbiorów związany jest ze spadkiem wolumenu w Brazylii (-19 procent) i Meksyku (-45 procent) z powodu niekorzystnych warunków pogodowych. Jednocześnie zmniejszyło się spożycie i eksport owoców cytrusowych, zarówno świeżych, jak i przetworzonych.

Upał i niższe niż średnie opady deszczu w Brazylii spowodowały, że zbiory cytrusów spadły o 19 procent w porównaniu z poprzednim sezonem, do 15,6 miliona ton. Na rynek świeży przeznaczono 4,9 mln ton, a do przeróbki 10,7 mln ton, o 3,5 mln ton mniej niż w poprzednim sezonie.

Meksykańscy producenci stracili prawie połowę swoich plonów, a produkcja w sezonie 2019/2020 wyniosła zaledwie 2,5 miliona ton. Liczba ta jest najniższa od początku lat 90. Utrzymująca się susza dotknęła pomarańcze znacznie bardziej niż inne uprawy, ponieważ starsze drzewostany wymagają więcej wody.

Sytuacja była szczególnie problematyczna dla Veracruz, największego rejonu produkującego cytrusy w październiku i listopadzie 2019 roku. Wysokie temperatury i brak opadów w całym okresie wegetacji spowodowały utratę jakości i zmniejszenie wielkości owoców w większości regionów produkcyjnych.

Konsumpcja spadła o jedną trzecią, a wolumen produktów przetworzonych według szacunków USDA zmniejszy się o 60 procent wraz z wolumenem dostaw. Eksport pomarańczy pozostanie stabilny, z około 95 procent meksykańskich owoców cytrusowych przeznaczonych na rynek amerykański.

Prognozuje się, że dzięki sprzyjającej pogodzie produkcja w Chinach wzrośnie do 7 mln ton. Import wzrósł w tym sezonie o 3 procent z powodu większego popytu na pomarańcze premium. Zainteresowanie wysokiej jakości owocami cytrusowymi rośnie wraz z popytem. Wśród kluczowych dostawców owoców cytrusowych, które stanowią prawie 70 procent rynku chińskiego, są Egipt i RPA.

Oczekuje się, że zbiory w krajach europejskich spadną o 9 procent do 6,2 miliona ton, co wpłynie na rynek produktów świeżych, eksport i przetwórstwo.

Egipt stracił 17 procent zbiorów cytrusów w wyniku suszy i silnych wiatrów. Zatem wielkość zbiorów w kraju szacuje się na 3 mln ton. Eksport będzie mniejszy niż rok wcześniej, o 200 tys. ton i wyniesie 1,5 mln ton. Mimo spadku zbiorów kraj ten będzie zajmował jedną trzecią światowego rynku. Głównymi partnerami handlowymi Egiptu są kraje UE, Rosja, Arabia Saudyjska i Chiny.

Ze względu na optymalne warunki pogodowe produkcja RPA utrzyma się na tym samym poziomie co rok wcześniej: 1,6 mln ton. Z tego 1,3 mln ton trafi na rynki międzynarodowe. Głównymi importerami są UE i Chiny.

Produkcja marokańska spadła o jedną trzecią do 806 tysięcy ton z powodu suszy. W związku z tym zmniejszy się liczba owoców cytrusowych dostarczanych na rynek świeży, eksport i przetwórstwo.

Zbiory cytrusów w Turcji były o 11 procent niższe i wyniosły 1,7 miliona ton. Należy zauważyć, że w okresie kwitnienia w maju 2019 roku było ciepło. Konsumpcja i eksport będą spadać wraz z podażą.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE