Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy – dobry popyt na kapustę

Pogoda w lecie, zwłaszcza taka jak tegoroczna sprzyja ​​spożyciu świeżych sałatek i typowych letnich warzyw. Tradycyjne warzywa zimowe, takie jak kapusta włoska, kapusta biała i czerwona, są już zbierane w dużych ilościach. Chociaż konsumpcja tych produktów zacznie naprawdę nabierać tempa na jesieni, zapotrzebowanie na kapustę jest już całkiem dobre, mówi producent i hurtownik z Norymbergii Willi Sippel.

Producenci w regionie Norymbergii mają obecnie satysfakcjonującą sytuację rynkową. "W porównaniu do ubiegłego roku ceny są lepsze, ale zainwestowaliśmy też dużo, np. w nawadnianie naszych pól. A i tak w bieżącym sezonie mamy zaledwie średnie plony, natomiast gospodarstwa w innych rejonach kraju mają plony warzyw z otwartego gruntu na jeszcze niższym poziomie. To nasza wielka przewaga w tej chwili "- mówi Sippel.

Pierwsze główki kapusty zostały już posadzone na początku marca i w chwili obecnej trwają zbiory. Chociaż kapusta jest lepiej znana konsumentowi jako warzywo zimowe, latem w tym roku jest na nią również duży popyt. "Mimo letnich temperatur popyt już jest. Od września noce są chłodniejsze, a zamiast sałaty i rzodkiewki skupiamy się na warzywach takich jak biała i czerwona kapusta. W związku z tym spodziewamy się, że popyt jeszcze wzrośnie."

Pomiędzy poszczególnymi rodzajami kapusty producent nie zauważa dużych różnic w popycie. Niemniej jednak kapusta biała jest zwykle łatwiejsza do wprowadzenia na rynek. "Z drugiej strony kapusta czerwona ma nieco mniejszy popyt. Dla tej kapusty mam rosyjskich i tureckich klientów, którzy naprawdę ją lubią." Gdy tylko główne zbiory dobiegną końca, a pola będą puste, kapusta trafi do przechowywana w chłodniach. Stamtąd będzie sprzedawana do wiosny. "Kapusty mają tę zaletę, że bardzo dobrze się przechowują".

Firma Willi Sippels ma 50 ha upraw na otwartym gruncie, z których 8 ha nadaje się na kapustę. Ponadto na powierzchni 1,5 ha są produkowane pomidory i ogórki pod osłonami. Świeże produkty z ich własnych pól są w dużej mierze sprzedawane za pośrednictwem własnego stoiska na lokalnym rynku hurtowym.

Zobacz więcej: Kapusta

Słowa kluczowe: kapusta, produkcja kapusty, warzywa, Niemcy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE