Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy: Nadrenia-Północna Westfalia to znaczący producent warzyw

W 2017 roku w Nadrenii Północnej-Westfalii zebrano 810 936 ton warzyw uprawianych na wolnym powietrzu. Jak donosi "Information und Technik Nordrhein-Westfalen" jako oficjalny urząd statystyczny landu, w oparciu o aktualne wyniki badania upraw warzyw, z wolumenem zbiorów 212 016 ton, marchew stanowiła ponad jedną czwartą (26,1 procent) wszystkich zbiorów warzyw w tym kraju związkowym w 2017 roku. W przypadku kapusty zbiory wynosiły 203 717 ton. Najczęściej uprawianymi warzywami były biała i czerwona kapusta z wolumenem 119 683 ton. Udział białej i czerwonej kapusty w zbiorach warzywnych kapustnych wynosił więc prawie 60 procent.

W zeszłym roku warzywa z Nadrenii Północnej-Westfalii uprawiano na powierzchni 26 850 hektarów. Pod względem użytków rolnych to szparagi z areałem 3 723 hektarów nadal były dominującym typem warzyw w tym kraju związkowym. Udział tego szlachetnego warzywa w całkowitym areale dla warzyw gruntowych wyniósł w ubiegłym roku 13,9 procent. W 2017 roku zebrano łącznie 19 522 tony szparagów. W ubiegłym roku największe areały stwierdzono w okręgach administracyjnych w Münster (1297 hektarów), Düsseldorfie (953 hektary) i Detmold (912 hektarów).

Aby pokazać polskim czytelnikom skalę wielkości upraw warzyw gruntowych w Nadrenii-Północnej Westfalii można porównać ją do wielkości upraw warzywnych w województwie mazowieckim. Niestety nie ma jeszcze danych GUS za rok 2017, ale porównajmy z rokiem 2016. Zbiory warzyw gruntowych w województwie mazowieckim wyniosły wówczas 681 tys. ton, z czego na kapustę przypadło 681 tys. ton, a na marchew 107 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE