Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ogórki szklarniowe coraz bliżej szczytu podażowego

2019-06-05 14:30

Od drugiej dekady czerwca, oczywiście z poprawką na warunki pogodowe, zaczyna się Polsce okres szczytu podażowego w sezonie ogórków szklarniowych. Okres, który trwa w zasadzie do sierpnia (też z uwzględnieniem kaprysów pogodowych), oznacza oczywiście fazę najniższych cen w sezonie.

Tak jest również teraz. Ceny ogórków szklarniowych w dużym hurcie już spadają wraz z rosnącą podażą tych warzyw. Trend zniżkowy umocnił się w ostatnich dniach, gdy z końcem maja poprawiła się pogoda. Obecnie ceny sprzedażowe ogórków z krajowych szklarni to w dużym hurcie 1,40 – 1,80 zł/kg.

Jak widać na wykresie, do tych najniższych pułapów w sezonie jeszcze trochę brakuje. Na przestrzeni ostatnich dziewięciu lat najtaniej było w roku 2011, ale tamten sezon był wyjątkowy, bo był to rok afery ze skażeniem bakteriami E. coli, które to skażenie doprowadziło do śmierci kilku osób w Niemczech. Wydarzenia ówczesne uderzyły w segment warzyw szklarniowych, bo początkowo to właśnie ogórki (hiszpańskie) zostały wskazane jako źródło kłopotów. Dopiero dużo później okazało się, że była to diagnoza błędna.

Jeśli więc wykluczymy ten odbiegający od normy sezon, to widzimy, że cena średnia w okresie podażowego szczytu utrzymuje się w przedziale 0,75 zł/kg (2016) do aż 2,75 zł/kg (2017) i, co typowe dla ogórków, częstotliwość zmian również w tym okresie pozostaje wysoka.

Stąd bardzo trudno przewidzieć, jaki będzie poziom minimum w tym roku. Ogromna tu rola pogody, ale także tego, jak będzie się kształtował popyt w eksporcie, bo w szczycie podażowym bez wysokiej sprzedaży zagranicznej nie ma mowy o zadowalających dla producentów cenach.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE