Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Aronia

0000-00-00 00:00

Rodzaj Aronia sp., z rodziny różowatych. Obejmuje trzy gatunki krzewów, występujących we wschodnich regionach Ameryki Północnej.

Liście - piłkowane lub karbowane - mogą mieć kształt eliptyczny, jajowaty lub odwrotnie jajowaty. Kwiaty aronii, znajdujące się w niewielkich baldachogronach, są koloru białego bądź różowego. Owoce rzekome raczej drobne, jabłkowate z kielichem, który nie opada.

W uprawie użytkuje się aronię czarną lub czarnoowocową (Aronia melanocarpa). Krzew drugiego typu posiada owoce kuliste, błyszczące lub czarno-purpurowe, które można spożywać zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej (soki, mrożonki). Jest bardziej odporny na niskie temperatury. Sok tej rośliny wykorzystywany jest często do barwienia produktów spożywczych.

Aronia, znana jest w Polsce od ok. 20 lat. Nie ma dużych wymagań glebowych i owocuje corocznie dość równomiernie. Jest bogatym źródłem wartości odżywczych i posiada właściwości lecznicze (np. przy zwalczaniu choroby popromiennej). Zawiera witaminy P, C, B2 i B9, E, prowitaminę A oraz liczne mikroelementy.

Plantatorzy tego gatunku utworzyli spółkę “Agriko”, zajmującą się produkcją koncentratu aroniowego. Z niego wytwarza się soki, napoje, dżemy, naturalne barwniki. Aronia cieszy się w naszym kraju coraz większym powodzeniem. Wiele chłodni i zakładów przetwórczych eksportuje ją w postaci mrożonek, inne natomiast kandyzują jej owoce i zaopatrują krajowy przemysł cukierniczy.



Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Wielkiej Encyklopedii Powszechnej PWN

Zobacz więcej: Aronia

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem