Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polscy konsumenci jedzą coraz więcej bananów

Jak wynika z danych Eurostatu Polska w 2016 roku Polska sprowadziła prawie 370 tys. ton. W ciągu czterech lat import wzrósł o 66 proc. Każdy z polskich konsumentów zjadł wówczas średnio 6,8 kg tych owoców. Według danych handlowych za pierwsze 11 miesięcy 2017 r. wolumen krajowego importu tych owoców po raz kolejny zwiększył się i wyniósł 448 tys. ton. Polska najwięcej bananów sprowadziła z Ekwadoru, Belgii, Holandii oraz Niemiec. Udział tych krajów w całym naszym imporcie w 2016 roku wyniósł 82 proc., natomiast w pierwszych 11 miesiącach 2017 r. - 81 proc.

Z najnowszych danych wynika, że jemy coraz więcej bananów. W 2013 r. roczne spożycie wynosiło 5,4 kg/os. w gospodarstwach domowych, a w 2016 r. 6,84 kg/osobę. Banan jest drugim po jabłkach najbardziej popularnym i najczęściej konsumowanym owocem w kraju. Co więcej jego spożycie rośnie szybciej niż konsumpcja owoców ogółem - zauważa Anna Kitala, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
Rośnie też import bananów do Unii Europejskiej, ale w górę idą przy okazji ceny. Podwyżki są konsekwencją zmniejszenia dostaw bananów na rynek światowy w pierwszych miesiącach br. z Ameryki Łacińskiej, m.in. z Ekwadoru. Na ograniczenie podaży wpłynęły podtopienia, strajki i chłodna pogoda.

Według danych Eurostatu import bananów do UE z krajów pozaunijnych w 2016 r. przekroczył 5,5 mln ton, co daje wzrost w ciągu czterech ostatnich lat o 6 proc. Komisja Europejska szacuje, że w 2017 r. unijna produkcja bananów może wynieść ok. 585,6 tys. ton, z czego ok. 399 tys. ton przypadnie na Hiszpanię, a blisko 160 tys. ton na Francję. W Portugalii zbiory mogą wynieść 21,8 tys. ton, na Cyprze 3,1 tys. ton, natomiast w Grecji 1,6 tys. ton.

 

Zobacz więcej: Banany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem