Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Argentyna: spożycie borówki wysokiej wzrosło

Argentyński Komitet ds. Borówki Wysokiej (ABC) poinformował o rozpoczętym sezonie borówkowym 2018. Przyznał, że ilość hektarów na których uprawiany jest ten gatunek spadła, jednak producenci i tak uzyskali wyższe zbiory dzięki intensyfikacji produkcji – obecnie jest to ok. 5 – 6 kg borówki wysokiej z rośliny.

Federico Baya, prezes ABC, powiedział, że w szczytowym okresie działalności tego sektora powierzchnia upraw borówki wynosiła 4500 hektarów, ale obecnie jest ich tylko 2750 ha.

"Sektor wciąż ma wiele do zrobienia, ponieważ istnieje duży popyt na te owoce na świecie ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne" – dodał F. Baya. W 2017 roku Argentyna wyprodukowała 21 mln kilogramów borówek, z czego 77 proc. przeznaczono na świeży eksport, 14 proc. na przemysł mrożony i 9 proc. na rynek krajowy.

Jorge Pazos z Komisji Rynku Wewnętrznego ABC stwierdził, że na argentyńskim rynku także wzrosło spożycie tych owoców o 250 proc. Dzięki kampanii "Lepiej z jagodami ". Celem kampanii było zwiększenie konsumpcji borówki wysokiej produkcji argentyńskiej poprzez promowanie konsumpcji świeżych owoców.

Eksperci podkreślili również, że Argentyna dzięki specyficznemu klimatowi może produkować borówkę wysoką aż 8 miesięcy w roku, a największe zbiory koncentrują się między wrześniem a grudniem. "Chcemy nadal koncentrować się na jakości produktu, ciągłym szkoleniu producentów i doskonaleniu zarządzania, które są kluczowymi kwestiami, aby konsument miał możliwość delektowania się dobrymi jakościowo owocami" – powiedział F. Baya.

 

Zobacz więcej: Borówka amerykańska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem