Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Chile – wzrósł eksport owoców

Eksport wiśni z Chile wyniósł w roku 2018 aż 180 000 ton, co oznacza wzrost dostaw o 126 procent. Mimo że dla winogron miniony rok był trudny pod względem ceny, Fedefruta spodziewa się zobaczyć, co stanie się w 2019 roku, ponieważ podaż tych owoców w Stanach Zjednoczonych miała tendencję do normalizacji po miesiącach rekordowej nadwyżki.

"Wartość chilijskiego eksportu owoców w 2018 roku przekracza 5,5 miliarda dolarów FOB, największą kwotę, jaką nasza branża osiągnęła w cyklu rocznym" - powiedział prezes Fedefruta Jorge Valenzuela, który również powiedział, że nastąpił wzrost ilości eksportowanych owoców pestkowych takich jak śliwki, nektarynki i brzoskwinie oraz owoców cytrusowych, takich jak mandarynki i klementynki. "Mamy wzrost wywozu owoców o wysokiej wartości, takich jak czereśnie i jagody, co wyjaśniałoby taki wzrost wartości".

Według danych ODEPA i jej najnowszego "Biuletynu o owocach", ilość owoców wywożonych w 2018 roku wzrosła o 10,8 procent w porównaniu z 2017 rokiem. Wynika to z faktu, że w ubiegłym roku kraj wyeksportował ponad 2,9 mln ton owoców, podczas gdy w roku 2017 było to 2,65 mln ton. Głównym produktem eksportowym było jabłko, z ponad 776 s. ton, ponownie spychając winogrona stołowe na drugie miejsce, z 724 tys. ton. Czereśnie znalazły się na trzecim miejscu z 185 tysiącami ton.

Czereśnie
W 2018 roku nastąpił wzrost wielkości wywozu czereśni. Wolumen eksportu tych owoców wzrósł o imponujące 126,7 procent, z 82 tys. ton w 2017 roku do 185 tys. w 2018 roku.

"W wyniku tego wzrostu czereśnie stały się trzecim najważniejszym chilijskim owocem eksportowym pod względem ilości, po jabłkach i winogronach stołowych, wyprzedzając owoce kiwi i awokado" - stwierdził Valenzuela. To, jak powiedział, spowodowane było, między innymi, wyjątkowymi warunkami klimatycznymi wiosną 2017 roku przed zbiorami, co pozwoliło na prawie 36 tys. hektarach upraw tego owocu osiągnąć maksymalny potencjał produktywny.

Fedefruta szacuje, że w 2019 roku zbiory mogą być niższe, "biorąc pod uwagę, że wiosna 2018 roku była zbyt niestabilna z punktu widzenia klimatu, a wahania temperatur nie pozwoliły czereśniom ponownie osiągnąć swojego potencjału produkcyjnego, zaś grad zniszczył lub uszkodził uprawy na dużych obszarach"- dodał.

Winogrona stołowe
Eksport winogron stołowych wzrósł o 20 tysięcy ton w 2018 roku, czyli o 2,8 procent, co nie wystarczyło, aby uplasować te owoce na pierwszym miejscu listy eksportowej, czyli przekroczyć 776 tys. ton jabłek dostarczanych w ciągu omawianego roku.

Sektor winogron wyczekuje poprawy swojej sytuacji w Stanach Zjednoczonych, rynku, który miał w 2018 roku historyczną nadpodaż - do 33 procent do końca października - co spowodowało spadek cen producentów. Ten scenariusz, wywołany wojną handlową między USA i Chinami, który nie pozwolił Kalifornii na eksport swoich winogron, przybrał pozytywny obrót w ostatnich dniach roku po tym, jak USDA odnotował znaczną redukcję zapasów, z ponad 18 milionów kartonów w październiku do 1,5 miliona na koniec grudnia.

"Dopiero okaże się, jak będziemy pracować z naszymi przesyłkami, mając do czynienia z odzyskiwaniem rynku winogron stołowych w Peru" - powiedział Valenzuela. "W obliczu tej sytuacji wyzwaniem jest uruchomienie programów magazynowania dla naszych późnych lub średniopóźnychh owoców, abyśmy mogli wyeksportować je tak późno, jak to możliwe, i, miejmy nadzieję, znaleźć się na bardziej przejrzystym rynku."

Eksport owoców cytrusowych i pestkowych także wzrósł w 2018 roku
Wielkość eksportu niektórych owoców pestkowych innych niż czereśnie była niska, ale także rosła. Na przykład eksport śliwek zwiększył się o 29,3 procent, z 97 tys. ton w 2017 roku do 120 tys. ton w 2018 roku.

Eksport nektaryny wzrósł o 10,4 procent, z 59 tys. ton do 65 tys. ton. Wzrost ten był napędzany wysyłkami do Chin po podpisaniu protokołu wejścia na tamtejszy rynek pod koniec roku 2016 W 2017 kraj wyeksportował do Chin 7.600 ton nektarynek, a w 2018  wysłał tam już  ponad 16.500 ton. Tymczasem wywóz brzoskwiń wzrósł o 30,1 procent, bo z 24 tys. ton do 31 tys. ton.

W 2018 roku Chile wyeksportowało 170 tys. ton mandarynek i klementynek, tj. o 45,6 procent więcej niż w 2017 roku.

Wreszcie wywóz awokado w 2018 roku wyniósł 132 tys. ton, czyli o 25,2 mniej niż rok wcześniej. Spadek był wynikiem wzmocnienia chilijskiego rynku tego produktu, a także nastąpił ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne, które wpłynęły na zbiory.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE