Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek owoców pestkowych

Europejska produkcja moreli, brzoskwiń i nektaryn jest szacowana na niższą niż w poprzednim sezonie. Wynika to z jednej strony z długoterminowych zmian, a z drugiej strony z warunków pogodowych przed zbiorami, w tym łagodnej zimy (która nie jest bardzo dobra dla moreli) i późnego mrozu w Aragonii , Katalonia, Dolina Rodanu i północne Włochy.

W Stanach Zjednoczonych Kalifornia musiała również radzić sobie z takimi warunkami pogodowymi. Szczególnie Włochy dotknięte były przymrozkami i w porównaniu do ubiegłego roku Emilia-Romagna (Europêch 2020) spodziewa się 80 procent ograniczenia zbiorów. Oczekuje się zatem, że włoski wolumen spadnie poniżej 1 miliona ton, co nie zdarzyło się od 25 lat. Problemem najbardziej niepokojącym w tym sektorze jest kryzys koronawirusowy i jego dalszy rozwój. Czy granice w Europie zostaną ponownie otwarte dla turystów, czy pozostaną zamknięte? W każdym razie popyt w supermarketach utrzymuje wysoki popyt ogólny. Koronawirus bardziej dotknął australijskie produkty, gdy wiele trensportów eksportowych utknęło w portach i nie można było ich wyjąć z chłodni.

Holandia: Wysoki popyt, ograniczona dostępność owoców pestkowych
Obecnie na rynku holenderskim istnieje duże zapotrzebowanie na nektaryny, ale dostępnych jest niewiele produktów. Importerzy oczekują, że ceny utrzymają się na wysokim poziomie, dopóki północna Hiszpania nie trafi na rynek. Podaż brzoskwiń Paraguayo stale rośnie. Ich sprzedaż również idzie dobrze, a ceny są na dość wysokim poziomie. Zapotrzebowanie na brzoskwinie dotyczy głównie dużych rozmiarów, ponieważ małe rozmiary są łatwiej dostępne. Perspektywa jest taka, że ​​wraz ze wzrostem podaży na rynku ceny nieznacznie spadną.

Niemcy: Duże zapotrzebowanie na nektaryny dużych kalibrów
Sezon owoców pestkowych jest obecnie w pełnym rozkwicie. W ubiegłym tygodniu pierwsze brzoskwinie Paraguayo z Hiszpanii przybyły na rynek niemiecki, więc teraz dostępna jest cała gama owoców pestkowych. „Popyt na owoce pestkowe jest dość dobry we wszystkich obszarach” - powiedział importer. „Większe nektaryny są obecnie szczególnie popularne wśród konsumentów. Brzoskwinie również mają się dobrze, chociaż nektaryny generalnie generują w ostatnich latach większą sprzedaż.”

Na początku sezonu - który rozpoczął się tuż przed Wielkanocą - burze w Hiszpanii wzbudziły obawy sektora owoców pestkowych. Ze względu na ilość opadów zbiory pierwszych moreli sezonu musiały zostać opóźnione. Mimo trudnego początku podaż wydaje się teraz wracać do normy. Obecnie musimy poczekać na pierwsze francuskie morele. Małe ilości są już dostępne na niektórych niemieckich rynkach hurtowych, ale większość importerów wciąż czeka na pierwsze dostawy.

Francja: Mniejsze zbiory moreli z powodu warunków pogodowych
Zbiór moreli rozpoczął się w południowo-zachodniej Francji w zeszłym tygodniu, tydzień wcześniej niż w ubiegłym roku; deszcz i grad zniszczyły jednak znaczną część produkcji. Ilości pochodzące z pola są zatem mniejsze, podczas gdy popyt na owoce pestkowe jest dobry, a ceny wysokie. Pierwsze partie brzoskwiń i nektaryn zaplanowano na przyszły tydzień, przy lepszej jakości dla brzoskwiń niż dla nektaryn. Wystąpiły pewne problemy z chorobami i warunkami pogodowymi, ale spodziewane są dobre ilości.

Hiszpania: Wysokie ceny owoców pestkowych
Sytuacja hiszpańskich owoców pestkowych jest zupełnie inna niż w ubiegłym roku. To właściwie dobra rzecz, ponieważ gdyby nic się nie zmieniło, tegoroczna kampania byłaby katastrofą. Zapasy są bardziej ograniczone w porównaniu do ubiegłego roku. Zapotrzebowanie było duże na początku sezonu, który rozpoczął się dwa tygodnie wcześniej niż w ubiegłym roku.

Rekordowe temperatury i ciepłe warunki pogodowe w kilku krajach Europy Północnej również zwiększają popyt na owoce pestkowe. Z powodu koronawirusa ludzie są bardziej nastawieni na zdrowe odżywianie. Chociaż sektor początkowo cierpiał z powodu blokady i działań anty-pandemicznych w różnych krajach, popyt ze strony supermarketów utrzymywał wysoką sprzedaż, a magazyny-chłodnie opustoszały. Oczekuje się również, że zapotrzebowanie będzie nadal rosło w wyniku ponownego otwarcia branży gastronomicznej w Europie. Utrata turystyki w Hiszpanii była początkowo problemem, ale popyt w krajach, z których pochodzą ci turyści, rośnie, co utrzymuje równowagę.

Zmniejszenie wielkości produkcji w Hiszpanii i innych krajach śródziemnomorskich ma bezpośredni wpływ na ceny, które są wyższe niż w ubiegłym roku. Oczekuje się łącznie 1 414 913 ton nektaryn i brzoskwiń, co stanowi 12 procent mniej niż w ubiegłym roku. Szczególnie na segment nektaryn wpłynęły niskie plony na hektar i pewne problemy z jakością, dlatego ich produkcja jest o 20 procent mniejsza niż w ubiegłym roku. Jednak najbardziej wzrosło zapotrzebowanie na ten owoc. Brzoskwinie i brzoskwinie Paragwayo odnotowały wzrost zarówno popytu, jak i cen.

Morele są również dość rzadkie na rynku, ale jest więcej spekulacji dotyczących ceny sprzedaży. W tym roku jest większy popyt i wyższa cena (w zależności od jakości). Zapotrzebowanie jest wyższe, ponieważ wielu handlowców, którzy zwykle otrzymują swoje towary z Francji i Włoch, szukało również w Hiszpanii. Zbiory moreli szacuje się na 93 740 ton (o 15 procent mniej niż w poprzednim sezonie). Zmniejszenie to jest głównie konsekwencją mroźnej zimy i mrozów w Katalonii i Aragonii oraz gradobicia w Kastylii-La Mancha na początku kwietnia. Katalonia straciła 26 procent produkcji z powodu mrozów w Tarragona i Lleida. Wysokie ceny brzoskwiń, nektaryn i moreli powinny utrzymać się przez cały sezon. Zbiory w Aragonii, Katalonii i Estremadurze będzie utrudniać brak pracowników ze względu na ograniczenia graniczne wprowadzone w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa.

Włochy: Dalszy spadek ilości owoców pestkowych
Ilość owoców pestkowych jest w tym roku niska. Jest to spowodowane problemami strukturalnymi, które trwają od lat, ale także dlatego, że w tym roku trudno było znaleźć pracowników z powodu koronawirusa oraz z powodu późnych przymrozków, zarejestrowanych między końcem marca a początkiem kwietnia. Całkowita ilość moreli szacowana jest na 136 000 ton; 56 procent mniej niż przed rokiem i 40 procent mniej niż średnia między 2014 a 2018 rokiem. Po latach ekspansji areał nie zmienił się w tym roku. W przypadku brzoskwiń i nektaryn przewiduje się, że wolumen osiągnie prawie 820 000 ton (o 28 procent mniej niż w ubiegłym roku). Spadek ten wynika nie tylko z tegorocznych okoliczności, ale również ze zmniejszenia areału, który z każdym rokiem spada o około 5 procent. W przypadku odmiany Pavia redukcja sięga nawet 44 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Zbiór moreli w Emilii-Romanii rozpoczął się 10 maja z dobrym popytem na rynku. Zbiór owoców pestkowych rozpoczął się również w Apulii (nektaryna Patagonia) i Basilicata (morela Mogador i Pricia, a później także Flopria, Orange Rubis, Kiota, Faralia i Farbela). W Kalabrii morele Mikado są obecnie zbierane i przetwarzane natychmiast w celu ich sprzedaży w supermarketach we Włoszech i Austrii. Na Sycylii produkcja jest podobna do zeszłorocznej. Nacisk kładziony jest na wczesne odmiany, a średnia cena wzrosła o 10 procent. Cena w miejscu pochodzenia wynosi około 0,40 i 0,70 euro/kg. W tym roku silna jest także konkurencja zagraniczna z Hiszpanii i Grecji.

Grecja: 10 procent niższa produkcja w tym sezonie
Spośród wszystkich europejskich krajów produkcyjnych Grecja jest największym producentem Pavii, z szacunkową liczbą 415,000 ton w tym roku (8,17 procent mniej niż w poprzednim sezonie). Biorąc pod uwagę całkowitą produkcję owoców pestkowych, oczekuje się, że wolumen spadnie o 9,6 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem. Jedną z przyczyn są mrozy w Macedonii, gdzie rośnie większość owoców pestkowych. Mimo to oczekiwany wolumen jest o 3 procent wyższy niż średnia dla lat 2014–2018.

Turcja: Niepewność co do popytu na owoce pestkowe
W Turcji sektor zauważył, że popyt na nektaryny jest nieco słabszy niż w ubiegłym roku. Klienci nie są tak chętni jak zwykle, aby kupić owoc ze względu na krótszy okres przydatności do spożycia. Niemniej jednak oczekuje się, że sytuacja nieco się poprawi i kraj będzie mógł nadal zwiększać eksport. „Jakość jest dobra, wolumeny są dobre, ale popyt jest nieco opóźniony”, powiedział turecki eksporter. „Okres trwałości jest nieco krótszy niż w przypadku hiszpańskiej konkurencji”. Jednak eksport kraju składa się głównie z brzoskwiń i moreli, a owoce te odnotowują wzrost każdego roku. Zbiory w 2019 roku były mniejsze niż w 2018. Sezon turecki trwa od maja do września; zaczyna się na południowym wschodzie i trwa na wybrzeżu Morza Śródziemnego, a następnie na północy. Turecki owoc pestkowy jest przeznaczony głównie na rynki takie jak Rosja, Ukraina, Rumunia, Bałkany, Niemcy i Irak. Małe ilości trafiają także na Białoruś, Wielką Brytanię, Łotwę i Litwę.

Chiny: Oczekiwana redukcja eksportu ze względu na malejący popyt w Azji Południowo-Wschodniej
Sezon owoców pestkowych rozpoczął się w Chinach. Pierwsze wczesne odmiany brzoskwini pochodzą teraz z Hubei, dużego obszaru produkcyjnego z naciskiem na uprawę brzoskwini. Rynek jest nadal nieco sztywny, dlatego sprzedaż jest powolna; jednak nadal istnieje popyt na chińskim rynku owoców pestkowych, więc sprzedaż jest kontynuowana. W tym roku kilka obszarów ucierpiało w wyniku silnego gradobicia w kwietniu, co odbiło się na podaży owoców pestkowych jako całości. W niektórych przypadkach utracono połowę lub więcej zbiorów. Na razie na półki trafiają odmiany wczesne. W czerwcu całkowita produkcja szybko wzrośnie.

Oprócz rynku krajowego część wolumenu jest eksportowana do krajów Azji Południowo-Wschodniej. Tutaj jednak popyt znacznie spadł i okaże się, jak sytuacja się rozwinie. Chiny importują również dużo owoców pestkowych. W tym roku sezon chilijskich śliwek poszedł bardzo dobrze. Niektóre owoce pestkowe przybywają również z Australii co sezon.

Ameryka Północna: mniejsze rozmiary owoców pestkowych
Oczekuje się, że ilość owoców pestkowych na rynku północnoamerykańskim wzrośnie w najbliższej przyszłości. Wśród producentów w Kalifornii jest szansa, że ​​rozmiary owoców również się poprawią, ponieważ obecnie są one niewielkie. Uważa się, że przyczyną mniejszych rozmiarów jest krótszy okres między kwitnieniem a zbiorami oraz ekstremalne wahania temperatury w Kalifornii. Producenci są zadowoleni z jakości owoców, która jest lepsza niż w poprzednich latach.

Sezon rozpoczął się tydzień później w porównaniu do ubiegłego roku, a następnie został jeszcze opóźniony. W rezultacie sezon owoców pestkowych w Kalifornii ma trwać dłużej. W czerwcu producenci spodziewają się być w stanie dostarczyć większe rozmiary. Popyt ze strony sprzedawców detalicznych pozostaje dobry, a ceny nie zmieniły się znacząco w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Stan Georgia spodziewa się dużej ilości brzoskwiń, choć nie osiągnie rekordowych wyników z zeszłego roku. Pomimo faktu, że brzoskwinie nie mają długiego okresu przydatności do spożycia, popyt na produkt jest bardzo dobry. Ceny brzoskwiń są również porównywalne z zeszłorocznymi.

Australia: Wiele owoców pestkowych pozostawionych w portach z powodu koronawirusa
Sektor australijski jest najbardziej zadowolony z sezonu 2019/2020 i rosnącej wartości owoców. Chociaż na poziomie krajowym i międzynarodowym było już sporo wyzwań, faktyczny wpływ kryzysu koronawirusowego na rynek pozostaje niejasny, ponieważ wirus zaczął silnie rozprzestrzeniać się w sezonie eksportowym. Na przykład część produkcji pozostawiono w portach, a owoców nie można było wyjąć z chłodni. Pod względem uprawy niektóre regiony musiały poradzić sobie z gradem lub wysokimi kosztami wody. W sezonie 2018/2019 wzrosty osiągnęły zarówno morele (+ 17 procent, do 9 027 ton), jak i nektaryny/brzoskwinie (+ 4 procent, do 119 775 ton).

Nowa Zelandia: Koncentracja na sezonie 2020/2021
W Nowej Zelandii eksport moreli wzrósł o 50 procent, a inne owoce również odnotowały wzrost eksportu. W rzeczywistości Hawke's Bay w Nowej Zelandii miał jeden z najlepszych sezonów produkcyjnych od lat. Kraj koncentruje się teraz na sezonie 2020/2021.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE