Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Spadek europejskiej produkcji pestkowych w 2018 roku?

Podczas "Forum Peschicoltura Europea" promowanego przez CSO i Cesena Fiera w Macfruit, ogłoszono, że w rozpoczynającym się właśnie sezonie oczekuje się  przypadku brzoskwiń, nektarynek i brzoskwiń percoca we Włoszech, Hiszpanii i Grecji spadku produkcji względem poprzedniego sezonu.

"Jeśli chodzi o południowe Włochy, spodziewamy się spadku o 33 proc. w przypadku bardzo wczesnych odmian brzoskwiń, 16 proc. spadku w przypadku wczesnych odmian, -25 proc. w przypadku średnich odmian i -25 proc. w przypadku późnych odmian. W środkowych Włoszech oczekuje się -15 proc. brzoskwiń, a także -12 proc. brzoskwiń percoca i -16 proc. nektaryn, a sezon rozpocznie z około 7 – 15 dniowym opónieniem.

W Hiszpanii spodziewany jest około 10 proc. spadek produkcji, co jednak nie jest dobrą informacją ponieważ konsumpcja tych owoców w tym kraju spadła z 7-8 kg / rocznie na mieszkańca do zaledwie 4 kg i wciąż grozi tam nadprodukcja. Na szczęście w porównaniu z Włochami Hiszpania ma znacznie niższy koszt produkcji (0,14 EUR / kg).

 

W Grecji w minionym sezonie producenci byli rozczarowani tym, co otrzymali ponieważ zarobili tylko 0,15 EUR / kg (z dużymi stratami). W 2018 roku produkcja brzoskwiń i nektarynek będzie niższa z powodu pogody, która uszkodziła co najmniej 13.000 hektarów nasadzeń.

W ubiegłym roku Grecja wyeksportowała o 10 proc. więcej brzoskwiń i nektaryn z 168 do 186 tys. ton, podczas gdy Włochy zanotowały spadek o 2 proc. (z 226 do 222 tys. ton), a Hiszpania odnotowała wzrost o 12 proc. (z 826 do 922 tys. ton).

Francja od 2009 r. koncentruje się głównie na rynku krajowym, szczególnie dobrze kontrolując komunikację i jakość produktów. Konsumenci żądają francuskich produktów, dlatego chętnie jedzą tylko francuskie brzoskwinie i nektarynki.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem