Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Węgry: zbiory moreli i brzoskwiń będą niższe?

Po wstępnej analizie kondycji pąków kwiatowych, producenci moreli i brzoskwiń mogą spodziewać się sporych strat w uprawach, o czym poinformował przewodniczący Komitetu Wykonawczego ds. Owoców FruitVeb, Węgierskiej Organizacji Współpracy w Dziedzinie Warzyw i Owoców oraz Rady Produktów.

Według Apati Ferenca, w miejscach, w których temperatura w nocy nie spadła poniżej -12 do -14 st. C, praktycznie żadne gatunki nie zostały uszkodzone, jednak tam gdzie temperatury oscylowały między – 14 a – 19 st. C, mróz mógł spowodować więcej uszkodzeń moreli i brzoskwiń. W tych warunkach co około 20 do 40 proc. pąków kwiatowych może nadal prawidłowo się rozwijać, jednak tylko pod warunkiem, że pogoda przez najbliższe dwa miesiące będzie korzystna dla roślin.

Zdaniem eksperta, najgorsza sytuacja jest w regionach, gdzie temperatury spadły poniżej – 20 st. C, tj. w większości Krajów Zadunajskich, w południowej części Bács-Kiskun i południowej części Csongrád. Tam właśnie stwierdzono znaczne uszkodzenia pąków kwiatowych, zwłaszcza moreli, a także brzoskwiń. Na tych obszarach występuje pewien stopień uszkodzenia pąków kwiatowych, który doprowadzi do znacznych strat.

Zgodnie z wynikami analiz oczekuje się również, że spadek produkcji będzie miał miejsce w przypadku czereśni, wiśni i śliwek. W przypadku jabłek i gruszek nie powinno być żadnych większych szkód w produkcji.

 

Słowa kluczowe: mróz, uszkodzenia mrozowe
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem