Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja i Cypr – ważni dostawcy grejpfrutów do Włoch

Na rynkach hurtowych grejpfrut to produkt dodatkowy, ponieważ nie jest wiodącym produktem dla sprzedawców warzyw i owoców. Mówimy o grejpfrutach, cytrusach, które wciąż są bardziej powszechne w dystrybucji na dużą skalę, ale ich rola rośnie obecnie w kanale Horeca (hotele, restauracje, kawiarnie – przyp. tłum.).

Paolo Bernardi z bolońskiego centrum rolno-spożywczego: "Z mojego doświadczenia mogę zapewnić, że popyt na grejpfruty od naszych klientów nie jest silny, jest to produkt dodatkowy w palecie kupowanych owoców. Sprowadzamy go głównie z Hiszpanii, Izraela, Turcji, Cypru, RPA i z Florydy. Są również małe obszary produkcyjne na Sycylii, a w ostatnich latach swoją obecność na naszych rynkach zwiększyły Turcja i Cypr".

Bernardi podkreśla, że ​​grejpfruty w hotelach i barach są szeroko wykorzystywane do mieszania soków i koktajli, podczas gdy zazwyczaj w diecie włoskich rodzin nie jest to owoc powszechnie obecny. W ostatnich latach różowy grejpfrut był bardziej preferowany od tradycyjnego.

"Latem grejpfruty są importowana z Południowej Afryki i Florydy, nawet jeśli te amerykańskie czasem prezentują kosmetyczne niedoskonałości. W ostatnich dniach miałem oferty grejpfruta pierwszej jakości, dobrze zapakowane, o wartości 1 euro/kg, ale zwykle w tym okresie łatwo znaleźć również oferty z niższymi cenami".

Zobacz więcej: Grejpfruty

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE