Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Bułgarski rynek jabłek

2016-11-23 13:16

Od 2008 roku dzięki inwestycjom oraz wsparciu ze strony funduszy unijnych w Bułgarii stale rozwija się rynek sadowniczy. Jabłko pozostaje najważniejszym owocem z punktu widzenia produkcji oraz konsumpcji. W sezonie 2015/2016 uprawy sadownicze stanowiły około 13 proc. całkowitych upraw owoców, a zbiory jabłek około 27 proc. łącznej produkcji owoców w tym kraju. W latach 2013 - 2015 wolumen zbiorów jabłek w Bułgarii kształtował się na poziomie 55,0 tys. ton.

W sezonie 2015/2016 łączny obszar upraw jabłoni to 4,76 tys. ha, a w sezonie 2016/2017 to około 4,7 tys. ha. Produkcja w poprzednim sezonie oszacowana została na około 58,4 tys. ton, a na sezon bieżący zakłada się ilość 53,0 tys. ton jabłek.

Wolumen konsumpcji jabłek przez bułgarskich konsumentów oszacowano w bieżącym sezonie 72,0 tys. ton, a do przetwórstwa skierowane zostanie około 23,0 tys. ton tych owoców. Około 50 proc. - 70 proc. lokalnych zbiorów kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji, a średnie spożycie przypadające na 1 Bułgara to około 12,0 kg w 2013 roku, 12,6 kg w 2014 roku i 12,4 kg w minionym roku.

W sumie całkowita wielkość importu to 44,0 tys. ton, z czego około 21,0 tys. ton to import wewnątrzunijny a około 23,0 tys. ton jabłek sprowadzone zostanie z państw trzecich. Eksport jest w zasadzie marginalny i w bieżącym sezonie wyniesie 2,0 tys. ton z czego niemal 100 proc. skierowane zostanie na pozostałe rynki unijne.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE