Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Holandia – naukowcy badają gnicie owoców

W okresie przechowywania znaczne straty w plonach jabłek i gruszek są powodowane chorobami, takimi jak parch, brunatna zgnilizna, europejski rak owoców i zgnilizna owoców.

Naukowcy z Uniwersytetu Wageningen (Holandia) zidentyfikowali dwa czynniki powodujące gnicie owoców, które generują bardzo duże straty produktu w okresie przechowywania. Jabłka i gruszki są przechowywane w chłodniach przez okres nawet do 12 miesięcy, zanim dotrą do półek w supermarketach. W tym czasie mogą rozwinąć się różne choroby gnilne spowodowane różnymi patogenami.

Do tej pory nie było wiadomo, które infekcje w Holandii powodują największe straty podczas przechowywania owoców ziarnkowych. Okazało się, że są to grzyby Fibulorhizoctonia psychrophila, czynnik sprawczy wykrywania plamistości jabłek i gruszek, i Cadophora luteo-olivacea, czynnik sprawczy tak zwanego "rybiego oka" na gruszkach.

Naukowcy zebrali i przeanalizowali wiele różnych części roślin i pozostałości roślin w 10 sadach jabłoni i grusz. Okazało się na przykład, że najwyższe stężenie grzybów cadophora luteo-olivacea stwierdzono na szczątkach liści jabłoni i gruszy, zmumifikowanych owoców i martwych chwastów. Postawiono hipotezę, że zarodniki infekujące owoc epodczas sezonu wegetacyjnego mogą pochodzić z tych źródeł. To założenie jest obecnie badane.

Podobnie jak wiele patogenów powodujących zgniliznę podczas przechowywania, grzyby te infekują owoc w okresie wzrostu, a następnie wchodzą w okres uśpienia. Po kilku miesiącach przechowywania w komórkach pojawiają się pierwsze objawy zakażenia. Strategia zwalczania tych zakażeń powinna obejmować zestaw środków sekwencyjnych. Na przykład bardzo ważne jest prawidłowe określenie optymalnego momentu opryskiwania. Ponadto główne źródła infekcji można usunąć z sadu. Naukowcy zbadali także raka drzew owocowych, powodowanego przez grzyb Neonectria ditissima. Ten grzyb wpływa na gałęzie, pędy i owoce.

Naukowcy opracowali nową metodę, która pozwala im analizować sadzonki gruszy i jabłka w szkółkach pod kątem infekcji Neonectria ditissima przed ich sadzeniem w sadach. Aby to zrobić, zaszczepiono zarodnikami grzyba łodyg liści. Stopień zakażenia może umożliwić przewidywanie podatności odmian jabłoni na tę infekcję. Parametry, które badano, można wykorzystać do opracowania strategii ochrony jabłek przed europejskim rakiem owoców, na przykład w celu hodowli odmian odpornych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE