Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

UE: 2/3 drzew owocowych skoncentrowanych w 3 krajach

Drzewa owocowe w Unii Europejskiej  były w 2018 roku uprawiane na areale niemal 1,3 miliona hektarów. Nieco ponad jedną trzecią tej wielkości stanowiły sady jabłoniowe (473.500 ha, 37 procent), a jedną piątą gaje pomarańczowe (255.500 ha, 20 procent). Pozostała powierzchnia przypadła na: sady brzoskwiniowe 190.500 ha (15 procent), małe drzewa cytrusowe produkujące owoce satsuma i klementynki 139.600 ha (11 procent), grusze 100.400 ha (8 procent), morele 75.700 ha (6 procent) i gaje cytrynowe 60.100 ha (5 procent). Powierzchnia obsadzona drzewami owocowymi stanowiła w UE około 1 procent użytków rolnych (173 mln ha w 2016 roku).

Dwie trzecie obszarów plantacji drzew owocowych w UE było skoncentrowanych w zaledwie trzech krajach: Hiszpanii, Włoszech i Polsce. Hiszpania była wiodącym państwem członkowskim UE pod względem powierzchni produkcyjnej owoców z drzew w 2017 roku (422.800 ha, czyli 33 procent całej powierzchni w UE), Włochy były drugie (279.300 ha, czyli 22 procent) a Polska trzecia (167.300 ha, czyli 13 procent).

W porównaniu z rokiem 2012 powierzchnia pod drzewami owocowymi w UE nieznacznie wzrosła (+ 0,4 procent). W latach 2012-2017 wśród krajów o największych powierzchniach pokrytych drzewami owocowymi pojawiły się ekspansje plantacji owoców w Polsce (+16.300 ha, + 11 procent), w Grecji (+5.300 ha + 6procent), w Rumunii (+3.400 ha, + 6 procent) oraz w Portugalii (+2.500 ha lub +7 procent). Spadki powierzchni odnotowano w tym okresie w Hiszpanii (-9.800 ha mniej, lub -2 procent), we Włoszech (-6.300 ha mniej, lub -2 procent), w Czechach (-4.100 ha mniej, lub -29procent) i Chorwacji (-1.900 ha mniej, lub -24 procent).

Polska ma największy obszar sadów jabłkowych, Włochy gruszek a Hiszpania gajów pomarańczowych, małych owoców cytrusowych, brzoskwiń, moreli i gajów cytrynowych.

Około jedna trzecia powierzchni przeznaczonej na sady jabłoniowe w UE znajdowała się w roku 2017 w Polsce (160.800 ha, 34 procent), a jedna czwarta areału przypadłą w podziale Włochom i Rumunii (odpowiednio 55.800 ha i 55.100 ha, oba kraje po około 12 procent). Sady jabłoniowe w UE powiększyły się o 23.900 ha w latach 2012-2017, przy czym większość tej ekspansji koncentrowała się w Polsce (+17.700 ha lub + 12 procent), Rumunii (+3.800 ha lub + 12 procent) i we Włoszech (+ 3.600 ha lub + 7 procent). Znaczący spadek w tym zakresie odnotowano w Czechach (-2.700 ha lub -24 procent) i Słowacji (-1.500 ha, czyli -39 procent).

Nieco ponad połowa obszaru upraw pomarańczy w UE była usytuowana w Hiszpanii (135.100 ha, czyli 53 procent), a kolejne jedna trzecia znajdowała się we Włoszech (78.300 ha lub 31 procent). Większość pozostałych unijnych gajów pomarańczowych umiejscowionych było w Grecji (28.800 ha lub 11 procent). W latach 2012-2017 powierzchnia gajów pomarańczowych w UE zmniejszyła się o 11.700 ha, co wynikało ze spadku o 10 procent (lub -14.900 ha mniej) w Hiszpanii.

Wśród państw członkowskich UE, Hiszpania miała również najwięcej hektarów małych owoców cytrusowych (72 procent całkowitej powierzchni w UE), cytryn (65 procent całości), brzoskwiń (41 procent) i moreli (32 procent). Włochy miały drugie co do wielkości obszary obsadzone tymi owocami, ale miały również największy obszar przeznaczony na sady gruszowe (29.000 ha lub 29 procent całkowitej powierzchni plantacji gruszek w UE).

W UE "pomarańcze pępkowe" stanowiły, w 2017 roku, prawie dwie trzecie (62 procent) wszystkich uprawianych drzew pomarańczowych, a klementynki stanowiły prawie dwie trzecie (68 procent) małych drzew owocowych cytrusowych. Najbardziej reprezentowane grupy odmian innych drzew owocowych w 2017 roku to "brzoskwinie żółte" (43 procent), "wczesne" morele (42 procent) i gruszki "Konferencja" (32 procent). Jeśli chodzi o jabłonia, można było stwierdzić większą różnorodność, przy czym najbardziej rozpowszechnioną była odmiana "Golden Delicious" (ale miała ona tylko 15procent całkowitej powierzchni jabłek w UE), a następne to Idared i Jonagold/Jonagored (oba 10 procent).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE