Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Większa sprzedaż jabłek w Europie z powodu koronawirusa

Według handlowców w ostatnich dniach nastąpił gwałtowny wzrost sprzedaży jabłek w Europie, a proces ten został rozpoczęty przez szybkie rozprzestrzenianie się koronawirusa. Według analityków EastFruit głównym powodem jest niechęć ludzi do zbyt częstego odwiedzania sklepów i innych zatłoczonych miejsc. Dlatego jednorazowo kupują duże ilości produktów, które mają być przechowywane, i próbują gromadzić zapasy.

Trend wzrostowy sprzedaży jabłek odnotowano we Francji, Szwajcarii, Niemczech i niektórych innych krajach regionu. Doprowadziło to do tego, że ceny jabłek zaczęły rosnąć, ponieważ znaczna część produkcji pochodzi z Włoch. Dokładniej, jabłko pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie epidemia jest obecnie najbardziej rozpowszechniona.

Włoscy dostawcy jabłek, w obliczu rosnącego popytu, stanęli przed nowymi wyzwaniami. Wystąpił gwałtowny niedobór siły roboczej, ponieważ wielu zagranicznych pracowników pośpiesznie opuściło północne regiony Włoch, obawiając się zakażenia koronawirusem. Ponadto zamknięcie szkół i przedszkoli wpłynęło również na fakt, że nie wszyscy włoscy pracownicy mają możliwość przyjścia do pracy, ponieważ są zmuszeni pozostać w domu z dziećmi.

Kolejnym problemem są dodatkowe wymagania hurtowników i detalistów z UE dotyczące bezpieczeństwa włoskich produktów, które bardzo oburzyły włoskich urzędników i dostawców. Wymogi te są ich zdaniem niezgodne z prawem, ale mimo to są zgłaszane, a dostawcy z Włoch muszą się z tym pogodzić. Jednak w odpowiedzi podnoszą ceny produktów, więc jabłko staje się droższe.

„Wzrost cen i konsumpcji jabłek w Europie jest dobrą okazją dla eksporterów owoców z Ukrainy i Mołdawii do zwiększenia sprzedaży w tym kierunku, ponieważ wzrost ceny na tych rynkach w poprzednich tygodniach sprawiły, że ukraińskie i mołdawskie jabłka były w zasadzie niekonkurencyjne pod względem cen”, zauważa Andrij Jarmak, ekonomista, Departament Inwestycji, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Obecnie polskie jabłka można kupić średnio o 15–25 procent taniej niż te na Ukrainie i 20–35 procent taniej niż w Mołdawii. Jednak zapasy jabłek wysokiej jakości w Polsce również spadają. Dlatego możliwe jest, że rosnące ceny jabłek w UE staną się zachętą do wzrostu eksportu z Ukrainy i Mołdawii w okresie marzec-kwiecień.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE