Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek kiwi

Wszystkie oczy w sektorze kiwi są teraz zwrócone ku półkuli południowej, która teraz powoli przejmuje dominującą pozycję na rynku światowym. Pierwsze nowozelandzkie kiwi są już na statkach w drodze do zamorskich odbiorców. Europejscy i północnoamerykańscy handlowcy patrzą wstecz na kończący się sezon głównie pozytywnie, z wyjątkiem Włochów. Jednak ostatni miesiąc dla rynku kiwi był trudny w Europie. Ucierpiał zwłaszcza francuski rynek tych owoców,, kiedy okazało się, że niektóre kiwi sprzedawane jako francuskie były w rzeczywistości włoskie.

Nowa Zelandia: Wczesny start Zespri SunGold
Sezon Zespri SunGold rozpoczął się wcześnie. Pierwsze ładunki wyjechały do ​​Chin i Japonii tydzień temu. To początek tego, co zapowiada się na duże zbiory. Zespri spodziewa się, że w tym roku wyeksportuje ponad 600 000 palet do zagranicznych miejsc docelowych. Firma twierdzi, że w zeszłym roku dostarczyła 76 milionów tacek kiwi zielonego i 65 milionów tacek SunGold. Według najnowszych szacunków Zespri dostarczy w tym roku ponad 75 milionów tacek SunGold. Oczekuje się, że w przypadku zielonych kiwi będzie to poniżej 75 milionów tacek. Większość obszarów produkcyjnych ma suche lato. Zespri ma nadzieję, że okaże się to pozytywnie i owocuje dobrym smakiem.

Australia: Wartość kiwi wciąż rośnie
Statystyki Hort Innovation pokazują, że w sezonie 2017 - 2018 uprazebranowiano 9 582 ton australijskich kiwi. To spadek o 2 procent w porównaniu z poprzednim rokiem. Mimo to łączna wartość wzrosła aż o 28 procent, osiągając łącznie 26,3 mln USD. Sezon krajowy właśnie się rozpoczął i osiągnie szczyt jesienią. W ubiegłym roku eksport wzrósł o 9 procent pod względem wartości i o 20 procent pod względem wielkości. Większość eksportu przeznaczona jest na rynek niemiecki (49 procent). W tym samym czasie Australia importowała 21 772 tony, głównie z Nowej Zelandii.

Niemcy: Stabilny rynek kiwi
W Niemczech sezon kiwi jest obecnie zadowalający. Ceny pozostały stabilne przez kilka ostatnich miesięcy, podobnie jak dostępne wolumeny z Europy Południowej. „Ostatnie Zespri kiwi z Nowej Zelandii były sprzedawane w połowie grudnia. Następnie rynek płynnie przeszedł na francuski kiwi. Dopóki Zespri jest na rynku, trudno znaleźć inne marki i kraje pochodzenia, nawet jeśli jakość tej konkurencji jest dobra - mówi hurtownik.

Pierwsze przybycie kiwi Seeka z Australii spodziewane jest na rynku niemieckim pod koniec kwietnia/na początku maja. Handlowcy twierdzą, że kiwi to głównie produkt uboczny na rynkach hurtowych. Oferowany jest głównie w trzech kalibrach (20, 25 i 27), przy czym kaliber 20 jest zwykle nieco droższy. Wreszcie warto również zauważyć, że podaż i sytuacja na rynku pozostały praktycznie niezmienione przez cały rok.

Belgia: Nowa Zelandia wkrótce na rynku
Pierwsze nowozelandzkie kiwi są już w drodze do Zeebrugge. Pierwszy statek ma przybyć pod koniec kwietnia/na początku maja. Zakupione ilości mają być większe niż w zeszłym roku. W tym sezonie do Belgii przyjeżdża dużo SunGold, ale także więcej zielonych kiwi. W ostatnich miesiącach rynek belgijski odczuł brak francuskiego kiwi. Ceny francuskich kiwi osiągnęły w ostatnich czasach rekordowo wysoki poziom, ale miało to niewielki lub żaden wpływ na sprzedaż. Pomimo niedoboru handlowcy są przekonani, że będą w stanie dostarczyć owoce do początku sezonu kiwi z Nowej Zelandii.

Francja: rynek zaskoczony przez Kiwigate
Pod koniec marca rynek francuski był zaskoczony ujawnieniem, że 12 procent francuskich kiwi sprzedawanych we Francji w ciągu ostatnich trzech lat było w rzeczywistości kiwi włoskimi. Całkowita liczba to około 15 000 ton. Oszustwo wyszło na jaw, ponieważ na rynku wciąż było dużo francuskich kiwi, chociaż ich sezon już się kończył. Zarówno producenci, jak i konsumenci byli zszokowani wiadomościami. Francja produkuje 45 000 ton rocznie, podczas gdy Włosi mają roczne zbiory rzędu 400 000 ton. Konsumenci płacą za francuskie kiwi około 0,70 EUR za sztukę, a włoskie kiwi za 0,50 EUR za sztukę. Nielegalnie zarobione pieniądze to 6 milionów euro. Warto również zauważyć, że na włoskich kiwi, które były sprzedawano jako francuskie, wykryto niedozwolone pozostałości środków ochrony roślin.

Pomijając jednak „kiwigate” sektor miał dobry sezon. Zarówno ceny, jak i jakość były zadowalające. Producenci mają obecnie mniej niż połowę swoich zapasów. Ostatnie francuskie kiwi sprzedawane są zazwyczaj około maja, a zbiory z półkuli południowej stopniowo przejmują rynek.

Włochy: Cała nadzieja spoczywa na kwietniu
Marzec był złym miesiącem dla sektora kiwi we Włoszech. Zazwyczaj ceny wtedy rosną, ale w tym roku tak się nie stało. Producenci mają nadzieję, że rynek wzrośnie ponownie w miesiącu bieżącym. Jakość kiwi jest dobra, a okres trwałości jest naprawdę doskonały. Jakość kiwi z Latiny i Kalabrii jest szczególnie wysoka, chociaż zawsze występują różnice u poszczególnych producentów. Od pewnego czasu supermarkety domagają się owoców kiwi, które są wystarczająco dojrzałe do konsumpcji. Wiele lat temu zaczęto wprowadzać na rynek wiele twardych owoców kiwi, co doprowadziło do niezadowolenia klientów. Teraz owoce znajdujące się na półkach są gotowe do spożycia. Po 4 lub 5 miesiącach w chłodni jakość owoców jest nadal dobra.

Jest wiele przyczyn trudnej sytuacji na włoskim rynku kiwi. Po pierwsze, greckie zielone kiwi wywiera dużą presję na rynek europejski, ponieważ sezon pokrywa się z sezonem włoskiego kiwi. Greckie techniki przedłużania okresu przydatności do spożycia owoców są znacznie lepsze niż trzy do czterech lat temu. Grecja eksportowała mniej do lutego, potem zaczęła nadrabiać.

Po drugie, istnieje presja ze strony innych tanich europejskich owoców, takich jak jabłka z całej Europy i gruszki z krajów Beneluksu. Ponadto sytuacja gospodarcza nie stymuluje konsumpcji (dotyczy to nawet rynku krajowego). Również popularność żółtego kiwi rośnie kosztem zielonego kiwi. Żółte kiwi nadal było w pełni dostępny na rynku do połowy marca.

31 marca zapasy włoskich owoców kiwi Hayward były o 16 – 17 procent większe niż w tym samym dniu w 2018 roku. Jednak łączna wielkość zapasów jest nadal o 20 procent niższa niż średnia z ostatnich lat. Popyt powinien wzrosnąć w okresie przedświątecznym, zwłaszcza na rynku włoskim. Obecnie ceny większych owoców kiwi wynoszą około 0,50 - 0,60 euro za kilogram. Są one niższe niż w tym samym okresie 2018 roku i nawet o 0,30 - 0,40 euro niższe niż w 2017 roku.

Hiszpania: Wyższe ceny za małe rozmiary
Sezon hiszpański zbliża się do końca. Producent i eksporter z Galicji mówi, że w tym roku zbiory były obfite, z dobrą równowagą między małymi i większymi rozmiarami. Zapewniło to rozsądne i stabilne ceny. Ceny małych rozmiarów są wyższe niż kilka lat temu. Wynika to z rosnącego popytu ze strony sprzedawców detalicznych, którzy chcą sprzedawać małe opakowania. Kraje afrykańskie również wymagają niewielkich rozmiarów. Lokalny rynek jest ważny dla hiszpańskich kiwi. Rynek krajowy mógłby potencjalnie konsumować nawet wszystkie hiszpańskie kiwi, ponieważ nigdzie w Europie ludzie nie jedzą tak wielu tych owoców w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Niemniej jednak hiszpańskim producentom trudno jest konkurować z niskimi cenami kiwi z Grecji, Włoch i Nowej Zelandii.

Sezon rozpoczął się we wrześniu w regionie Walencji, gdzie rośnie jednak niewiele kiwi. Pod koniec listopada sezon rozpoczął się w Galicji i Asturii, największych hiszpańskich obszarach produkcji tych owoców. Powierzchnia pozostaje w dużej mierze stabilna i wykazuje niewielki wzrost.

Chiny: Produkt krajowy dostępny do sierpnia
Na rynku są jeszcze chińskie kiwi. Teraz pochodzą one z chłodni. W przypadku nieco mniejszych plantacji sezon kończy się w kwietniu, ale większe plantacje mają wystarczającą ilość zapasów do sierpnia. W 2018 roku wielkość produkcji spadła w niektórych obszarach. Było to spowodowane silnym mrozem odnotowanym wiosną 2018 roku, właśnie podczas kwitnienia. Pogoda jest obecnie dobra, więc obecny okres kwitnienia przebiega bez zakłóceń.

Od początku stycznia na rynek trafiło również sporo importowanych kiwi. Najważniejszymi krajami importu są Grecja, Chile, Włochy, Australia i Nowa Zelandia. Właśnie rozpoczął się sezon nowozelandzki. Zespri kiwi są w drodze do Chin i prawdopodobnie przybędą na początku kwietnia. Zespri to bardzo popularna marka kiwi w Chinach, a SunGold zyskał dużą popularność w ostatnich latach.

Ameryka Północna: Dobry sezon domowy zbliża się ku końcowi
Kalifornia zamyka dobry sezon kiwi. Sezon rozpoczął się 1 października dużymi zbiorami, a eksport był bardzo wysoki. Sezon krajowy pokrywał się z włoskim sezonem importowym. Importer twierdzi, że dostawy z Włoch były ciągłe. „Myślę, że mieli duże zbiory we Włoszech, ponieważ sezon wciąż trwa”.

Importer wkrótce przejdzie do produkcji z Chile i Nowej Zelandii. „Chile i Nowa Zelandia dopiero się zaczynają. Chilijczycy zapewniają lepszą jakość i starają się nie wybierać żadnych niedojrzałych owoców. Słyszałem również, że zbiory żółtego kiwi w Nowej Zelandii były duże, więc spodziewam się wysokiej podaży tych owoców na rynku północnoamerykańskim w nadchodzącym sezonie. „Ta podaż zbiega się z rosnącym popytem. Amerykańskie supermarkety mają na półkach więcej kiwi niż wcześniej i osiągają z nich dobre zyski. „Ceny były nieco niższe niż normalnie ze względu właśnie na dużą podaż, choć ponownie wzrosły wraz z końcem sezonu krajowego. ”Ceny pozostawały dość stabilne, dopóki nie wzrosły w czwartym tygodniu ze względu na zmniejszenie podaży.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE