Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rośnie produkcja owoców jagodowych nie tylko w Hiszpanii

Powierzchnia upraw jagodowych w kampanii 2018 w Huelva, w prowincji stanowiącej ponad 95 proc. hiszpańskiej produkcji i sprzedaży tych owoców, wzrosła o 11,12 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem, w sumie do 11.145 hektarów – dane według Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Truskawek z Huelva, Freshuelva. Wzrost ten, który jest zauważalny również na wybrzeżu Kantabrii, odnotowywany jest również w innych ważnych krajach produkujących, takich jak Argentyna, Chile czy Peru a także w Maroko i RPA.

Borówki wysokie są jednym z najbardziej rozwijających się powierzchniowo gatunków w Hiszpanii. W Huelvie areał wzrósł z 1150 hektarów w sezonie 2013/2014 do 2.858 hektarów w 2017/2018 roku. A na kantabryjskim wybrzeżu powierzchnia nasadzeń borówek wynosi 400 hektarów.

Podobnie jest na świecie. Na arenie międzynarodowej gatunki jagodowe, a zwłaszcza borówki, przeżywają naprawdę wielki rozkwit w wielu krajach. W Chile w zeszłym roku eksport owoców jagodowych wyniósł 103 tys. ton, a Peru spodziewa się wywozu na poziomie 120 tys. ton w ciągu czterech lat. W Argentynie krajowy rynek owoców jagodowych także rozwija się, a areał wzrasta z 1.900 do 2.100 hektarów. Większość produkcji jest eksportowana, a głównym celem są Stany Zjednoczone, z których 65 proc. całości. Sporo owoców trafia także do Wielkiej Brytanii. Na kontynencie afrykańskim, RPA i Maroko odnotowują również wzrost areału. W Europie Portugalia, która dotychczas skupiała się głównie na eksporcie malin, powiększa swój areał borówki.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem